Tark aednik valib sügistöid tehes kesktee

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aide Vendla sõnul ei tohiks lehti sügisel õunapuude alla peenardele vedelema jätta, sest talvel moodustavad need justkui tugeva vildi, mis kõik elava enda all tapab.
Aide Vendla sõnul ei tohiks lehti sügisel õunapuude alla peenardele vedelema jätta, sest talvel moodustavad need justkui tugeva vildi, mis kõik elava enda all tapab. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastemõisa lähedal asuva Asu talu perenaise Aide Vendla sõnutsi pole paljude aiatööde puhul kindlaid reegleid, millal neid teha. Mõni neist tuleks aga just enne talve saabumist ette võtta. 

«On kaks koolkonda: üks soovitab püsililled sügisel maha lõigata ja peenrad korralikult koristada, teine teha need tööd pigem kevadel,» nendib kirglik aednik, kelle kodu ümber õitseb suvisel ajal sadu värviküllaseid päevaliiliaid ja flokse.

Aide Vendla ise valib kesktee, sest laiskus olevat vahel kasulik. «Mina sügisel kõiki lilli maha ei lõika, sest varrejuppide vahele kipub kehvemal talvel kogunema jää ja taim võib hävineda. Allesjäetud varred koguvad kaitsvat lund, säästes õrna juurekaela. Seega lõikan vaid puitunud vartega taimi, näiteks flokse, aga päevaliiliatele jätan lehed peale,» räägib ta. «Pealegi on kevadine koristus sel juhul hõlpsam. Praegu peaksin hirmsasti kääridega mässama ja lehemassi koguneks kõvasti, aga kevadel võin põhimõtteliselt rehaga üle peenra tõmmata ja ongi korras: lehed eemalduvad tunduvalt hõlpsamalt. Koristada tuleb kevadel ju nii ehk naa. Seega ei tasu sügisel üle pingutada.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles