Algas kampaania «Terviseks?»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse
Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse Foto: Peeter Langovits

Tervise arengu instituudi korraldusel esmaspäeval alanud alkoholi liigtarvitamist ennetav kampaania «Terviseks?», keskendub terviseprobleemidele, mis võivad kaasneda isegi mõõdukana tunduva alkoholi tarvitamisega.


«Mullune kampaania näitas, et alkoholi liialt suurtes kogustes tarvitamine on meie ühiskonnale suur probleem,» rääkis rääkis tervise arengu instituudi direktor Maris Jesse. «Paljudele meist tuli üllatusena, et ka mõõdukana tunduv alkoholi tarvitamine võib põhjustada tervisekahjustusi. Tänavu astume sammu edasi ja püüame inimestele teadvustada seost alkoholi tarvitamise ja võimalike terviseriskide vahel.»


Eesti konjunktuuriinstituudi korraldatud küsitlusest selgus, et Eesti elanikud tarvitavad enda hinnagul alkoholi vähe või mõõdukalt. Peamisteks alkoholi tarvitamise põhjusteks öeldakse traditsioon tähtpäevade tähistamisel, joomine seltskonna mõttes ning pingete maandamine ja tervise turgutamine.


Üle poole elanikkonnast ei pea tõenäoliseks, et nende praegused alkoholi tarvitamise harjumused võiksid neile pikemaajalisi terviseprobleeme põhjustada. Alkoholi põhjustatud kahjusid seostatakse suure liigtarvitamisega, mõõdukana tunduvat tarvitamist ei peeta aga ohtlikuks ega teata ka sellega seotud riske. Üks selle põhjuseid on alkoholi propageerimine osana edukana näivast elust, mis on omakorda loonud eksiarvamuse, nagu ei saaks mõõdukas alkoholi, eriti lahjade jookide tarvitamine kuidagi kahjulik olla.


Teadlased on alkoholi seostanud üle 60 pika- või lühiajalise haiguse ja tervisehäirega, mis põhjustavad kas olulist elukvaliteedi langust või surma. Nendest olulisimana võib välja tuua südame- ja veresoonkonna haigused, lisaks vähk, maksa alkoholtõbi ja vaimse tervise häired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles