Viljandimaa noortekeskus sisustab õpilaste aega ja jagab teavet

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männimäel endise kutsekeskkooli ruumes asuv Viljandimaa noortekeskus pakub noortele võimalust hankida vajalikku informatsiooni ning mõistagi ka põnevat ajaviidet.
Männimäel endise kutsekeskkooli ruumes asuv Viljandimaa noortekeskus pakub noortele võimalust hankida vajalikku informatsiooni ning mõistagi ka põnevat ajaviidet. Foto: Elmo Riig

Mooduseid, kuidas oma vaba aega sisustada, on palju. Valikuid aitab teha noortekeskus, kus traditsioonilise tegevuse kõrval leidub üht-teist alternatiivset ning saab osaleda uutes algatustes. Sealjuures on kõige magusam võimalus olla võrdväärne täiskasvanuga.


Männimäel endise kutsekeskkooli ruumides on Viljandimaa noortekeskus tegutsenud 2005. aastast peale. Tasapisi on ruume mugavamaks ja noortepärasemaks kõpitsetud. Sel kooliaastal jätkuvad traditsioonilised ettevõtmised ja lisanduvad uued võimalused.

Leiab infot ja meelelahutust

Et noortekeskust tutvustada, tegi info- ja noorsootöötaja Kristjan Kaarjärv maja peal ringkäigu. Avatud saal on esimene ruum, kuhu tulija satub. Uksel võtab teda vastu administraatori ülesannetes olev töötaja.

«Temalt on võimalik osta tasulistele tegevustele pilet ja saada vastus mõnele küsimusele,» selgitas Kaarjärv.

Tasuta saab mängida lauamänge ja noolemängu. Piljardi eest tuleb Kristjan Kaarjärve sõnul pisut maksta ning kogutud raha eest on plaanis vahetada piljardilaua kate.

«Tasapisi on meie võimalused kokku kuivanud,» tõdes noorsootöötaja. «Kui mõni firma nõustuks mitmekesistama noorte vaba aja veetmist mõne mänguvahendiga, võtku noortekeskusega ühendust,» esitas ta üleskutse.

Avatud saalis on nüüd väike lava, kus noored saavad tutvustada oma loomingut: muusikat, teatri- või sõnakunsti. «Kes soovib harjutada sõpruskonna ees esinemist, võib minuga ühendust võtta meilitsi kristjan@vanker.ee,» täpsustas Kristjan Kaarjärv.

Tollesse saali jääb peaaegu 20 meetrit näituseseina, kus praegu on üleval noortekeskuse sündmuste fotod, kuid see plats on avatud kõigile, kes otsivad võimalust oma loomingut välja panna.

«Selleks ei pea olema professionaalne fotograaf või maalikunstnik — siin võib näidata oma joonistusi või reisil tehtud fotosid,» julgustas noorsootöötaja. «Kes ise ei saa eksponeerimisega hakkama, võib meilt abi paluda,» lisas ta.

Avatud ruum tähendab Kaarjärve sõnutsi seda, et seal saavad töötajad noortega kokku ühel tasandil. «Kui tuleb mõni, kes tahaks piljardit mängida, aga tal ei ole kaaslast, võib ta kutsuda vastaseks noorsootöötaja,» tõi Kristjan Kaarjärv näite.

Avatud saaliga kuulub kokku infotuba, kuhu võib julgelt astuda, soovides internetti kasutada, kuid arvutimängudeks see mõeldud pole. «Siin on võimalik esitada õppimist, tööd või isiklikku elu puudutavaid küsimusi, sest kasulikku infot on lademetes: kevaditi rohkem edasiõppimisvõimaluste, sügisel huvitegevuse kohta,» tutvustas Kaarjärv.

Tšill ja trenn

Noorteühenduste tuba saab töötamiseks kasutada ükskõik missugune noorte seltskond. «Pakume noortele tööruumi, kus on arvuti ja saab printida,» täpsustas Kristjan Kaarjärv.

Kui ruumi soovib kasutada kümme ühendust, tehakse tema jutu järgi graafik. Praegu tegutsevad siin Viljandimaa õpilasesinduste kogu ja Ten Sing — seega ei ole igapäevaseid kasutajaid veel kuigi palju.

Uutel huvilistel on ühtlasi hea võimalus anda oma panus ruumi kujundamisse.

Väikest tšilliruumi endisest ringide toast alles kujundatakse, kuid praegugi on pisikesel seltskonnal võimalik ennast seal mugavalt tunda.

«Vahel on tarvis inimhulgast eralduda, et saaks rahulikult sõpruskonnaga lauamänge mängida või filme vaadata. Samuti on seal võimalik pidada koosolekuid, mis ei eelda ametlikkust,» tutvustas Kaarjärv ning rõhutas, et tšilliruumi kasutamiseks tuleb noorsootöötajaga kokku leppida.

Väikeses saalis saab pidada koosolekuid või korraldada veidi rohkem ruumi nõudvat huvitegevust. «Siin hakkavad taas kokku saama Jakobsoni gümnaasiumi noorkotkad ning lisanduvad sama kooli kodutütred. Samuti kasutavad seda saali JJ-Streeti tantsijad,» loetles infotöötaja.

Väikest saali on võimalik rentida ka neil organisatsioonidel, kes noortega kokku ei puutu, kuid vajavad kohta, kus mõistliku tasu eest asjaajamiseks koguneda. Mõlemas mainitud ruumis on võimalik kasutada projektorit ning üles panna oma loomingu näitus.

Ekstreemsportlastele oma koht

Noortekeskuse sisehall on üpris populaarne koht. Sinna minemiseks tuleb Kristjan Kaarjärve sõnul osta päeva- või kuupilet.

Sisehallis sõitmiseks on vaja kaasa võtta kiiver. «Kes kiivrit kanda ei taha, peab tooma sellest loobumiseks vanemalt tõendi,» selgitas infotöötaja. Selle vormi saab tema jutu järgi alla laadida noortekeskuse kodulehelt.

Sisehalli igapäevastest kasutajatest on loodud klubi, mille eesmärk on hoida hall korras ja korraldada seal noortesündmusi.

Viljandi noorte tehnikakeskus, mis on samuti noortekeskuse osa, ei asu peamajas, vaid aadressil Riia maantee 66.

«Tehnikakeskuses tegutseb motoring, kus nokitsetakse võrride ja pitbike’ide kallal, õpitakse tööriistu kasutama ning tegeldakse kõige muuga, mis puudutab tehnikamaailma ja on eakohane,» rääkis Kristjan Kaarjärv.

ÜLESKUTSE
Kristjan Kaarjärv,
Viljandimaa noortekeskuse info- ja noorsootöötaja

Keskus teeb samme, et anda noortele esimesi töökogemusi. Küsitluste ja uuringute tulemusena tuleb tõdeda, et tööandjad pelgavad noori ametisse võtta nende väheste kogemuste tõttu. Et seda olukorda muuta, tuleks noortele töökogemusi pakkuda. Huvilised võiksid minuga ühendust võtta, et saaksid keskusesse vabatahtlikuna tööle tulla.
Tutvustame neile oma võimalusi ja selgitame üheskoos, millised huvid kellelgi on. Seejärel sõlmitakse vabatahtlikuga tööleping, mida on hiljem hea tööandjale ette näidata, sest sellega käivad kaasas soovituskirjad ja iseloomustus.
Noored leiavad noortekeskuses mitmekesist tegevust korrastustöödest fotograafiani. Samuti võivad nad tulla oma ideedega, mida saab noorsootöötajate abil ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles