Autojuhi tervisetõendi nõue tekitab segadust

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitut autojuhti paneb muretsema tuleva aasta algul jõustuv seadusemuudatus, mille kohaselt on lubatud sõidukit juhtida vaid sel inimesel, kel on kehtiv tervisetõend.


Kui seni on tervisedokumenti vaja läinud vaid neil, kes juhiluba taotlevad, siis edaspidi peab maksev tõend olema igal rooliistujal. Pahandused, mida selle puudumine kaasa võib tuua, pole sugugi väikesed.

Autojuhte ei pane siiski muretsema enesestki mõistetav asjaolu, et seadust rikkudes võib karistada saada. Nad pole lihtsalt kindlad, kas nad ikka käituvad seaduse järgi.

Hiljuti autoregistrikeskuse (ARK) kodulehel niinimetatud paberivabas ARK-is oma kontot vaadanud Riina Heinmäe-Rosson leidis eest suures punases kirjas hoiatuse, et tal pole kehtivat tervisetõendit. Tegelikult peaks see jõus olema 2016. aastani.

«Asi polekski nii täbar, kui mul oleks tõend alles,» nentis Heinmäe-Rosson. «Nüüd mõtlesin, et võtan perearsti käest uue, aga pereõde püüdis mulle selgeks teha, et minu vanuses naisele anti tervisetõend kümneks aastaks ning see peaks kehtima sama kaua kui juhiluba.»

Õe selgitused Heinmäe-Rossonile siiski täit kindlust ei andnud, sest ARK-i andmebaasis nõutavat märget pole ja paberil dokumenti tal samuti ette näidata pole.

Perearst Berta Toikka tõdes, et inimesi, kes oma tõendi jõus olemise pärast muretsevad, pöördub tema poole päris palju. Uusi tõendeid, mis maksavad vastavalt kategooriale 200 või 300 krooni, pole ta sellepärast siiski kirjutama hakanud.

«Olen inimesed ARK-i suunanud või ise sealt järele küsinud,» rääkis Toika. «Keegi pole veel tagasi tulnud, nii et ilmselt on sellest abi olnud.»

Paberivaba ARK-i juhtimisõigust puudutavas sektsioonis, kus peaks olema näha ka tervisetõendi andmed, seisab kirjas, et kui tervisetõendil pole tärminit «Kehtiv kuni», kehtib see liiklusregistri silmis sama kaua kui juhiluba.

Maanteeameti avalike suhete peaspetsialist Mari-Jaana Adams kinnitas, et sama põhimõtet rakendatakse ka selliste juhtumite korral nagu Heinmäe-Rossonil, kui tervisetõendit üldse näha pole.

«Enne 2009. aastat tervisetõendile kehtivusaega sageli ei märgitud,» selgitas Adams puudulikku infot. «Seetõttu ei pruugi seda andmebaasis näha olla, küll aga on andmed  arhiivis.»

Peaspetsialist soovitas, et kui keegi tahab oma tervisetõendi kehtivuses igaks juhuks veenduda ja seda paberivabast ARK-ist ei näe, tuleks tal pöörduda juhiloa väljastanud ARK-i büroosse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles