Valitsus maksab Lätile tagasi 21-aastase võla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus otsustas eile anda reservist üle kahe miljoni krooni, et maksta Lätile tagasi 21 aastat tagasi võetud laen.

Valitsuse korraldusega eraldatakse valitsuse reservist välisministeeriumile 2 093 071 krooni, et maksta tagasi laen, mille Eesti New Yorgi peakonsulaat sai Läti Washingtoni saatkonnalt 1989. aastal.

New Yorgi peakonsul Ernst Jaakson on meenutanud, et 1990. aastal oli Eesti diplomaatilise esinduse rahaline seis räbal.

«Riigi rahad, milledest meie olime elanud möödunud 45 aastat, olid otsa lõppemas. Siinse esinduse püsimine oli otseselt küsimärgi all,» kirjutas Jaakson 1995. aastal ilmunud raamatus «Eestile».

Jaakson jätkas, et oli sunnitud pöörduma abi saamiseks läti kolleegi Anatol Dinbergsi poole. «Nii saime Läti riigilt ühekordse laenuna 185 000 dollarit, mille pealt doktor Dinbergsi lubaduse kohaselt protsente tasuda ei tulnud.»

«Eesti Päevalehes» on varem kõlanud üleskutse, et Eesti võiks raskustes vaevlevale Lätile võla riigi aastapäevaks tagasi maksta. Läti iseseisvuspäev on 18. novembril.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et valitsus otsustas Lätile raha tagasi maksta, sest laen on dokumentaalselt tõestatud.

«On olemas Eesti-poolne taotlus, on olemas Läti-poolne kinnitus, et laen antakse, ja on olemas tõendus, et raha on saadud. Toona kehtinud Balti eriõiguse järgi ei pidanud seda laenusuhet kahepoolse lepinguga vormistama. Me aktsepteerime toonast eriõigust,» rääkis Ansip. «Laen oli tähtajatu ja intressita, seetõttu me intressi maksma ei kipu, aga kuna on piisavalt tõendatud, et Eesti riik selle laenu sai, siis loomulikult on meie kohustus see tagasi maksta.»

Peaministri sõnul on patuasi, et kõnealune laen jäi pikaks ajaks kahe silma vahele: Eesti olnuks võimeline tagastama selle juba ammu.

«Praeguse valitsuse töölauale jõudis see suhteliselt kummalist teed pidi: suursaadiku memuaaridest jõudis asi «Eesti Päevalehte» ja sellest rahandusministeeriumisse. Mina olen ka oma kolleegiga (Läti peaministri Valdis Dombrovskisega — toim) rääkinud ja palunud otsida omaaegseid dokumente. See laenusuhe on piisavalt tõestatud selleks, et riik selle 185 000 dollarit tagasi maksaks,» lisas Ansip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles