Ettevõtja rajab parafiinist liuvälja

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Wüthrich näitab puidust põhja ja parafiinkattega plaati, mille sarnastega kaetakse ainulaadne uisuväli.
Peter Wüthrich näitab puidust põhja ja parafiinkattega plaati, mille sarnastega kaetakse ainulaadne uisuväli. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üsna pea saab Võhma uisuvälja, mille kattest põhiosa moodustab parafiin ja ülejäänud koostis on saladus nagu Coca-Colal. Sõita saab sel kattel justkui tavalisel jääl, aga soojaga see ei sula ning on kukkudes pehmem.


Kolm aastat tagasi sai Võhma küünlavabriku omanik Peter Wüthrich oma ämmalt artikli, milles oli juttu Šveitsis leiutatud erilisest parafiinist ning selle kattega liuväljast. Lapsena sünnimaal uisurõõme nautinud mees vaimustus loetust ning on sellest alates otsinud võimalust, kuidas samasugust väljakut Võhmasse rajada. Uisufänn käis Šveitsi parafiinplatse vaatamas ning tegi proovisõite.

Sel erilisel kattel saab liuelda kõikide uiskudega nagu jääl, kuid see on pehmem ja kukkuja ei saa nii palju haiget. Tõsi, sõitmiseks peavad uisud olema soojad, muidu kulub talvel minut, enne kui need harjunud moel libisema hakkavad. Uiskude soojendamiseks on platsi ääres eraldi aparaat.

Lase liugu, Võhma!

Tänavu küsis Võhmas tegutsev mittetulundusühing, mille missioon on heategevuslike ürituste korraldamine, Euroopa Liidu Leader-programmist raha projektile «Lase liugu, Võhma!». Üks selle ühingu eestvedajaid on Peter Wüthrich.

Hindajad andsid projektile heakskiidu ning nüüd on oodata 800 000 krooni väljaku rajamiseks ning hooldusvahendite ja umbes 30 uisupaari soetamiseks. Ligi 100 000 krooni suuruse omaosaluse lubas küünlavabrikant esialgu laenuna oma firma rahast leida.

«Talve lõpu poole tulevad Šveitsist spetsialistid, kes paigaldavad Võhma endisesse kaarhalli 120 ruutmeetri suuruse väljaku,» selgitas Wüthrich. «Ühtlasi õpetavad nad meid, kuidas väljakut laiendada või selle kuju muuta.»

Praegu on teada, et ettevalmistatud alusele asetatakse puidust põhja ja parafiinkattega tükid, mis sulatades liidetakse siledaks väljakuks.

Väikelinnast sai tõmbekeskus

«Ühes Ida-Saksamaa väikeses vaesevõitu linnas, mis sarnaneb Võhmaga, rajati selline uisurada ja tehti selle juurde veel mitu atraktsiooni,» rääkis Peter Wüthrich. «Sellest sai tõmbekeskus, kuhu inimesed tulevad perega ekskursioonile ja sporti tegema. Samasuguseid eri suuruse ja kujuga uisuradu on Kesk-Euroopa ostukeskustes ning isegi Šveitsi parim jäähokimeeskond teeb oma suve­treeningud parafiinväljakul.»

Seda sorti väljakul saab sõita aasta ringi ning materjali kasutusiga võib olla piiramatu, ehkki väikesi kadusid siiski tekib. Kui sõitjad juhtuvad uiskudega tükke välja lööma, korjatakse need pühkimismasinaga kokku ning hooldusmasin valab väljakule uue kihi.

«Sellist liuvälja on väga odav üleval pidada: tuleb vaid pärast sõitmist aeg-ajalt platsi puhastada ja siluda. Arvutuste järgi läheb hoolduseks ja korrashoiuks voolu viis protsenti sellest, mida vajab tehisjääväli,» ütles ettevõtja.

Ta selgitas, et kui väljak on valmis, taotletakse uut euroraha, et kasvatada see kolme aasta jooksul 300-ruutmeetriseks ning sellele uus hoone ehitada.

«Uisurada võiks tulla sopiline. Selle keskel võiks olla küünlanäitus, külgedel muid atraktsioone, näiteks kartautode rada,» kirjeldas Wüthrich oma tulevikukava. «Soovime, et see oleks tervele perele tore ajaviitekoht. Haldamiseks kavatseme küsida väikest piletiraha. Aga tahame, et keegi ei jätaks siia hinna pärast tulemata.»

Võhma abilinnapea Aare Järvik nentis, et seda ettevõtmist linn rahaliselt toetada ei saa. «Kahtlemata on liuvälja kerkimine suurepärane asi. Oleme tänu Peterile ja küünlavabrikule Eestis kuulsust kogunud ja liuväli on järgmine samm. See on igas mõttes hea, ilus ja üllas idee.»

ARVAMUS

Ants Kuusik,
uisusõber

Väga põnev ettevõtmine. Millestki sellisest kuulen esimest korda. Igal juhul on see positiivne asi. Kui parafiinväli valmis saab, siis mina olen kohe oma uiskudega platsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles