Avaldus: Eestluse elujõud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvaliidu missioon on säilitada ja arendada muutuvates oludes eestlust, hoida rahva elujõudu. Isegi kõige kaugemas külas elav inimene peab tundma, et riik hoolib temast. Valitsusliitudes on Rahvaliit täitnud tasakaalustaja rolli — eriti sotsiaal- ja regionaalvaldkonnas. Mida lubasime, selle oleme täitnud.


Praegused valitsuserakonnad pole mõistnud eeltoodu tähtsust: maaelu ja põllumajandust juhtides on nad olnud saamatud. Eelarve- ja maksupoliitika on tühjendanud põllumeeste ja omavalitsuste taskud.

Valitsus on hakanud ühepoolselt kärpima põllumeestele makstavaid Euroopa Liidu toetusi. Riigisiseste toetuste mahtu on vähendatud ligi 500 miljoni krooni võrra. Majanduskriisist väljatulekuks kasutusele võetud kärpepoliitika on süvendanud tööpuudust.

Viimasel aastal on rohkem kui miljardi krooni võrra vähendatud kohalikeks investeeringuteks, sealhulgas teede hoiule, koolidele ja lasteaedadele ettenähtud summasid.

Üksikisiku tulumaksu ja tasandusfondi vähendamise tõttu on omavalitsustel senisest raskem toime tulla. Kui nende tulubaasi ei suurendata, muutub nii mõneski paigas võimatuks avalikku teenust osutada.

Regionaalpoliitika puudumine süvendab eri paikkondade vahel valitsevat lõhet.

Rahvaliit ei saa jääda kirjeldatud olukorras kõrvaltvaatajaks. Meie poliitika seab keskmesse kodumaise ettevõtluse arengu, mis võimaldab vähendada tööpuudust, katta rahva toidulaua, leevendada sotsiaal­set ebavõrdsust ning teha hariduse kättesaadavaks, sõltumata vanemate rahakotist.

Riik peab toetama rahvuslikule kapitalile tuginevat ettevõtlust ning tõkestama tulumaksuvaba kasumi väljavoolu. Selleks vajame riigile kuuluvat kommertspanka ja maakondades tegutsevaid laenuhoiuühistuid.

Oleme veendunud, et Eesti edu sõltub maaelu käekäigust. Tunneme kohustust võtta erakonna ja riigi ees vastutus, et elu maal kestma jääks.

Selle avaliku pöördumisega (avaldatud lühendatult) on ühinenud 101 omavalitsuste esindajat kõigist maakondadest. Avalduse on vahendanud Rahvaliidu regionaalpoliitika toimkonna esimees Andrus Blok.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles