Tige tulnukas sai töömeestelt vatti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pole teada, kui palju Sosnovski karuputke tõrjeks järgmisel aastal raha antakse, tänavuse tööga on korraldaja, riiklik looduskaitsekeskus aga rahul.


«Tänavu võis Viljandimaal putketõrjes edasiminekut näha, sest raha anti rohkem ja sai suurte kolletega tegelda. Kui järgmistel aastatel leiaks raha veel 10-20 hektari tarvis, võiks teha tõrjet kõigis maakonna putkekolletes,» lausus looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni seire ja teadustöö spetsialist Meelis Leivits.


Tema sõnul on tänu kolmel aastal looduskaitsekeskuse juhtimisel tehtud tõrjele tublisti koomale tõmmatud väikekolooniaid, suurtest on hävitustöö olnud tulemuslik Uusna, Polli ja Kamara asulas. Putketõrje pindalalt olid esirinnas Karksi, Viiratsi, Abja ja Tarvastu vald.

Must maa järel

«Tulemusi oli eriti selgelt näha Võhmas ja Kabala vallas. Võhma puhastusjaama ümbruses oli umbes seitsmel hektaril olnud putkekoloonia, aga pärast leidsime eest musta maa,» hindas Meelis Leivits tehtut.

Viljandimaal sõlmis keskus tõrjelepingu viie ettevõtjaga. Tööd tegid nad nagu varemgi kahes osas ning aja valisid ilma ja taimede seisukorra järgi. Tähtaeg oli 31. juuli ja aktiga hindamise tingimus, et koloonias ei tohi olla õitsvaid ega õitsema minevaid taimi.

«Ilma poolest oli aasta karuputkele soodus ja enamasti tuli tõrjet teha rohkem kui kaks korda,» nentis Leivits.

Tulevik veel selguseta

Spetsialisti sõnul saab järgmise aasta tõrjetöödest rääkida alles pärast haldusreformi keskkonnaministeeriumi haldusalas.

Praegu mõõdistab looduskaitsekeskus uusi koldeid ja täiendab andmebaase. Oktoobris koostavad keskuse spetsialistid tuleva aasta tõrjestrateegia ja arvutavad välja eelarve suuruse.

«Selleks ajaks peaks selgeks saama, kust ja kui palju keskkonnainvesteeringute keskus putketõrjeks raha saab,» lausus riikliku looduskaitsekeskuse liigikaitse peaspetsialist Ivar Ojaste.

Tema sõnul ei tohiks mingil juhul tõrjetööde mahtu vähendada, sest siis võib varasemate aastate töö tühja minna.

Keskkonnainvesteeringute keskus annab putketõrjeks raha laekunud keskkonnakasutusmaksudest. Järgmise taotlustevooru tähtaeg on 15. november.

Keskkonnaprogrammi üksuse programmijuht Heiko Põdersalu ütles, et putketõrje on igal aastal aina rohkem raha saanud ja ilmselt on nii ka tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles