Juhtkiri: Huvitav Hind

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärast pikka hinnatõusude jada tuleb Viljandi eramajaomanikele ilmselt meeldiva üllatusena, et linnavalitsuse korraldatud võistluse tulemusel peaks nende jäätmevedu ligi kolm korda odavamaks minema.


Kui näiteks 100-liitrise prügikasti tühjendamise eest tuleb praegu maksta 47.90 krooni, siis kaks firmat, nende hulgas ka praegune jäätmekäitleja Cleanaway, lubavad edaspidi teha sama töö vaid 15 krooniga.

Kas need hinnad ka pidama jäävad, pole veel kindel, sest parima pakkumise teinud Resk loobus lepingust. Tõenäoliselt kuulutab linnavalitsus siiski võitjaks esialgu teisele kohale tulnud Cleanaway ega hakka uut võistlust korraldama.

Ehkki Resk põhjendas oma tagasitõmbumist suutmatusega lubatud hindadega toime tulla, ei saa kuidagi mööda vaadata faktist, et see käik soosib Cleanawayd, kellele suur osa Reskist kuulub. Tekib küsimus, kas hinnad pole äkki seni olnud mõistusevastaselt kõrged ja tegelikult oleks võimalik ka Reski küsitud rahaga ära majandada.

Kui väikeste konteinerite osas polegi Reski ja Cleanaway pakutud hindadel eriti vahet, siis suurte konteinerite puhul tuleb esile oluline erinevus: Reski lubatud hinnad on kõik praegu kehtivatest odavamad, Cleanawayl aga üle 600-liitriste mahutite puhul kallimad.

Väikeste prügikastide tühjenduse hinna langus tulenes võistluse punktisüsteemist, mille ajendid on mõistetavad. Teisalt on tekkinud kummaline olukord, kus isegi palju jäätmeid tekitavatel korterelamutel on kasulikum tarvitada väikseid mahuteid.

Cleanaway hinnakirja järgi maksab näiteks veerandsaja 100-liitrise prügikasti tühjendamine 375, ühe 2500-liitrise sisu minema toimetamine aga 400 krooni. Veel kasulikum on võtta sama koguse jäätmete jaoks seitse 370-liitrist konteinerit, mille tühjendamine maksaks vaid 196 krooni. Kus on loogika?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles