Soe küla sai biopuhasti

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
asukoht
asukoht Foto: «Sakala»

Tarvastu valla Soe külas hakkas äsja tööle biopuhasti, mis võimaldab keskkonda säästa.


Valla haldusettevõtte Tarvastu Varad juhataja Ülle Mattis tõdes, et varem asulas biopuhastit polnud. Reovesi voolas biotiiki, sealt Soe ojja ja sealt omakorda Võrtsjärve. «Kui lämmastikku või fosforit oli reovees liiga palju, halvendas see järve seisukorda. Enamasti olid proovid korras, aga alati siiski mitte,» selgitas ta.

Mattis meenutas, et enne taasiseseisvumist pumbati küla heitvesi Vardja suurfarmi juurde, kus tollal oli biopuhasti. Et pumpamine oli väga energiamahukas ja kallis, lõpetati see 1990. aastatel.

Valla majandusnõunik Rein Anton rääkis, et äsja avatud kolmeosalises biopuhastis saab reovee koostise ja saastatuse järgi puhastusaineid täpselt doseerida.

Samasugune puhasti on plaanis rajada Suislepa ja Kärstna külla ning selleks on keskkonnaivesteeringute keskusele (KIK) ka taotlused esitatud.

Soe projekti kogumaksumus oli 2,4 miljoni krooni, millest KIK-i panus jäi pisut alla 2 miljoni krooni.

Rein Anton tõdes, et käesolev aasta on olnud Tarvastu Varadele väga töine. KIK on rahastanud veel Mustla Posti tänava vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitamist ning Kärstna küla joogiveetorustiku rekonstrueerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles