Linlastele soodsaimat hinda pakkunud prügifirma loobus

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Jõgeva prügifirma Resk pakkus äsja lõppenud jäätmeveo võistlusel viljandlastele küll parimat hinda, kuid pärast võitjaks kuulutamist loobus ta lepingust.



«See on kahetsusväärne eksitus,» teatas osaühingu Resk tegevdirektor Vello Lips pärast seda, kui «Sakala» oli teda võidu puhul õnnitlenud. «Oleme pidanud läbirääkimisi oma lepingupartneritega ja jõudnud järeldusele, et ei suuda linlaste prügi pakutud hinnaga ära vedada.»

Jõgeva firma ei saanud hakkama

Reski pakkumise kohaselt oleks just väikseid konteinereid kasutavad eramajade elanikud saanud hinnas suure võidu, sest näiteks sajaliitrise mahuti ühe tühjendamise hind oleks langenud praeguselt 47,9 kroonilt 15 kroonile.

Langenud oleksid ka kõikide teiste mahutite tühjendamise hinnad, kuid alates 600-liitristest konteineritest oleks hinnavahe praegusega olnud väike.

«Tegime linnavalitsusele ametliku avalduse, et loobume pakkumisest,» teatas Vello Lips. Linnavalitsusel eile Reski avaldust veel polnud ning abilinnapea Rein Triisa ütles, et kuuleb loobumisest ajakirjanikult esimest korda.

Osaühing Resk kuulub osaliselt aktsiaseltsile Cleanaway ja osaliselt osaühingule, mis on registreeritud Marshalli saartel. Kui Resk loobub, võib linnavalitsuse jäätmeveo lepingu saada just Cleanaway, kes tegi paremuselt teise pakkumise.

Kas praegugi suurema osa viljandlaste jäätmetest ära vedav ning siinset prügimäge haldav Cleanaway lepingu saab, ei osanud Triisa eile öelda. «Linnavalitsus peab tekkinud olukorda arutama ja ma ei saa veel midagi kinnitada,» lausus ta.

Ka Cleanaway pakkumise järgi langeks väikeste konteinerite tühjendamise hind tublisti. Mahutite puhul, mille suurus on sajast liitrist kuni 370 liitrini, tuleks kliendil maksta kuni kolm korda vähem.

Üle 600-liitriste konteinerite tühjendamise hind aga senisega võrreldes tõuseks.

Võistlus soosis väikeste majade elanikke

Aktsiaseltsi Cleanaway tegevdirektor Argo Luude põhjendas suurte konteinerite tühjendamise kõrget hinda linnavalitsuse korraldatud võistluse tingimustega. Linn valis parima pakkuja punktitabeli alusel ja kõige rohkem punkte andis see, kui pakkuda võimalikult madalat hinda just väikestele mahutitele.

Luude nentis, et ettevõttel tuleb kulude katmiseks suurte konteinerite tühjendamise eest rohkem raha küsida. «Saan linnavalitsusest tegelikult aru, sest kortermajades jagatakse arve kõigi korterite peale ja seal ei muuda kroonine hinnatõus eriti midagi,» rääkis ta. Eramajade elanikke mõjutab hinnatõus palju enam.

Luude polnud nõus väitega, nagu oleks Cleanaway seni väikeste mahutite omanikke nöörinud. «Hinnad on olnud õiglased,» kinnitas ta, kuid sõnas lõppenud võistlusele viidates, et majanduskeskkond muutub.

Cleanaway juhi jutu järgi peab konkurssidel arvestama konkurentidega, optimeerima pakkumise esitamisel võimalikult palju logistikat ja loovutama kasumit. «Teisalt tähendab uus kord, et kõik omavalitsuse elanikud peavad prügi kontrollitult ära andma ja see suurendab meie klientide arvu,» lisas Luude.

Konkurssi nõudis seadus

Omavalitsused peavad oma haldusterritooriumil korraldama olmejäätmete äravedamise ning selleks korraldavad vallad ja linnad võistlusi, et leida parim pakkuja. Omavalitsus ja prügifirma lepivad omavahel hinnas kokku ning edaspidi peavad vallas või linnas elavad inimesed sõlmima lepingu just selle prügivedajaga, kelle omavalitsus on valinud.

Hinnatõusu võib prügivedaja taotleda linnavalitsuselt korra aastas, näidates ära selle täpsed põhjused ja suurenenud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles