Komisjoni otsus on Viljandi vabadussammas taastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Amandus Adamsoni loodud Sakalamaa langenud sõjameeste mälestussammas avati Viljandis 19. septembril 1926.
Skulptor Amandus Adamsoni loodud Sakalamaa langenud sõjameeste mälestussammas avati Viljandis 19. septembril 1926. Foto: Viljandi muuseumi arhiiv

Viljandi linna ja maakonna poliitilisi jõude ja kodanikuühendusi koondav komisjon on võtnud seisukoha, et kohalik Vabadussõjas langenute mälestussammas tuleb ennistada oma ajaloolisse paika.

Muu hulgas tegi komisjon Viljandi linnavalitsusele ja -volikogule ettepaneku koostada lähteülesanne Vabaduse platsi ja sellega ühendatud alade planeerimise ideevõistluseks. Linnapea Ando Kivibergi sõnul peaks lähteülesanne jõudma volikogu ette juba oktoobri.

Linnapea sõnul tehakse selles koostööd Eesti arhitektide liiduga ja ideekonkurss viiakse ellu «EV100» programmi osana.

Ta lisas, et tõenäoliselt kujuneb suurimaks proovikiviks mälestussamba ajaloolisel kohal seisev hoone, mis kuulub nii riigile kui eraomanikule. «Peame leidma võimaluse selle hoone lammutamiseks ja samas mõtlema sellele, et seal praegu tegutsevad asutused saaksid kesklinnas tegevust jätkata.»

Kivibergi sõnul on ettevõtmise õnnestumiseks astutud esimene oluline samm kõiki poliitilisi jõude koondava ühise seisukoha kujundamisega. «Selles osas on kõik ühel meelel, et mälestussammas peab tulema selline, nagu ta algselt oli, ja paiknema samas kohas Vabaduse platsi servas,» lausus linnapea.

Skulptor Amandus Adamsoni loodud Sakalamaa langenud sõjameeste mälestussammas avati Viljandis 19. septembril 1926. Sammas purustati 19. juunil 1941.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles