Päikeseküllane oktoober jäi jahedaks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
boks
boks Foto: «Sakala»

Esimese lume enesega toonud päikeseline porikuu kujunes Viljandis viimase kaheksa aasta kõige sademetevaesemaks ja seitsme aasta kõige külmemaks.


Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla ütles, et Viljandi ilmajaam mõõtis oktoobri sademete hulgaks 51,9 millimeetrit. Aastakümnete jooksul on normiks saanud 69 millimeetrit.

Viimati sadas siin kandis veel vähem 2002. aastal: 41,7 millimeetrit.

Mujal Eestis sadas oktoobris kõige rohkem Jõhvis ja kõige vähem Ruhnul, vastavalt 86,4 ja 36,7 millimeetrit.

Esimest lund, ehkki peamiselt lörtsina, täheldasid ilmajaamad 12. oktoobril. Paksim lumikate, 7 sentimeetrit, lasus 16. oktoobri hommikul Väike-Maarjas.

Muide, eelmise aasta 18. oktoobril oli lumevaip Väike-Maarjas veel sentimeetri võrra paksem. Viljandis ulatus lumikatte paksus mullu oktoobris kahe ja nüüd vähem kui poole sentimeetrini.

Oktoobri keskmiseks õhutemperatuuriks arvutas Viljandi ilmajaam nii tänavu kui mullu 4,1 kraadi, mis teeb 1,8 pügalat normist vähem. Viimati oli veel jahedam 2003. aastal: 3,9 kraadi.

Kõige soojem ehk 13,7 kraadi oli 1. oktoobril, miinimumini, —4,4 pügalani laskus õhutemperatuur 17. oktoobril. Alla nulli langes õhutemperatuur 15 ööl.

Mujal Eestis oli kõige soojem Lääne-Nigulas, kus õhutemperatuur kerkis 2. oktoobril 15,4 kraadini. Kõige jahedam ehk —4,8 kraadi oli 17. oktoobril Väike-Maarjas.

Tugevaim tuulepuhang küündis Viljandis 16,4 meetrini sekundis. Tuule kiirus ulatus üle 10 meetri sekundis kaheksal päeval.

Külli Loodla lisas, et päikest paistis Viljandis 103 tundi ehk lausa 48 tundi enam kui mullu samal kuul. Eesti keskmiseks päikesepaiste kestuseks kujunes tänavu 115,9 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles