Truubist välja tulnud leek hävitas maja

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Puhastamata truubist alguse saanud ja soojamüüri kivide vahelt elutuppa roninud leek süütas kolmapäeval Kolga-Jaanis tihedasti täisehitatud puitmajade piirkonnas ligi sada aastat vana maja.

Tuli liikus toas nii kiiresti, et kui naabrid suitsu nägid ja esimesed inimesed vähem kui saja meetri kauguselt kohale jõudsid, olid toas juba leegid. Majas üksinda elav pensioniealine naine oli põlevast ruumist välja saanud, aga päästa polnud enam midagi.

Päästa suudeti naabermajad

Ühena esimestest jõudis sündmuspaigale vallavanem Kalevi Kaur, kes elab vaid paari maja kaugusel. Vabatahtliku päästjana korraldas ta kiirelt Kolga-Jaani vabatahtlike kohalejõudmise.

Jaani tänaval põlenud maja asub keset puidust eluhooneid ning tugeva tuule ja kõrgete leekide tõttu oli suures ohus kaks naabermaja. Ühes neist, valla sotsiaalkorteriteks tehtud kahekorruselises majas elab kuus eakat inimest ning selle seina asusid vabatahtlikud esimesena kastma, et hoida ära tule levik järgmistele hoonetele.

Tugev tuul kandis samal ajal sädemeid diagonaalis üle tänava asuva puitmaja katusele ning selle omanikud nägid tublisti vaeva, et oma maja süttimist ära hoida.

Kui kaugemalt tulnud kutselised päästjad kohale jõudsid, oli hoone teine korrus juba hävinud, kuid maja oli endiselt lausleekides. Siis juhtus ka õnnetus, milles sai viga Viljandi meeskonnavanem. 

«Ta kustutas kõrvalhoone katust, kui elumaja kelp talle selga kukkus,» rääkis Kaur, kes oli samal ajal kümne meetri kaugusel, et hoida inimesi eemal mahakukkunud ja voolu all olevast elektrijuhtmest.

Kalevi Kaur tunnistas, et vaatepilt oli väga hirmutav. «Teised päästjad tõmbasid mehe põlevate palkide juurest eemale ja ta viidi kanderaamil ära,» rääkis vallavanem.

Vaatepilt osutus siiski jubedamaks kui tegelik olukord. Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Marek Kiige sõnul pehmendas kaitsevarustus lööki ja ehkki haiglas tuvastati meeskonnavanemal põrutus, võis ta samal õhtul tööle naasta.

Ekspert soovitab kutselist korstnapühkijat

Pärast kustutamist tehtud ekspertiis kinnitas majaomaniku juttu, et tulekahju oli alguse saanud ahjutruubist, mis Lõuna päästekeskuse menetlusinspektori Roman Abubikirovi hinnangul oli üsna halvas seisukorras. Säde või leek oli truubi pragudest välja ulatunud ja seina süüdanud. 

Teadaolevalt oli majaperenaise poeg kevadel küll korstnat pühkinud, aga lõõr oli puhastamata ja tahma täis. Seetõttu soovitab päästeamet lasta vähemalt korra viie aasta jooksul kutselisel korstnapühkijal kütteseadmed üle vaadata. Nii nõuab ka Eestis kehtiv seadus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles