Hallistest saadetakse igal nädalal paar koormatäit aiamaju Inglismaale

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Soledor tegevusele viitab värava ees seisev mängumaja. Ettevõte on Hallistes tegutsenud juba 15 aastat.
Osaühingu Soledor tegevusele viitab värava ees seisev mängumaja. Ettevõte on Hallistes tegutsenud juba 15 aastat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Halliste osaühing Soledor valmistab kuu aja jooksul küll mitu veoautokoormatäit aiamaju, kuid reklaami ta endale suurt ei tee. Ei peagi tegema: tema põhiturg on Inglismaal ja müügitöö käib seal.

Nagu ütles puiduettevõtte juhatuse liige ja tootmisjuht Urmas Kirsch, on Eesti turu osa kaks kuni viis protsenti. «Kui keegi meie tehasest mööda sõidab, tooteid märkab ja osta tahab, siis ikka saab.»

Ooteaeg ostu puhul on siinsele kliendile umbes kaks nädalat. «Meil on Inglismaalt kõik tellimused tähtajaliselt ees ja need tuleb enne täita,» nentis Kirsch.

Igal reedel läheb inglastele kas merd või maismaad mööda paar koormat majapakke. «Siis saab ladu tühjemaks,» sõnas tootmisjuht ning märkis, et tootevalik on aastatega 20 majavariandi pealt 60-le kasvanud.

Oma kahes suures tsehhis valmistab Soledor kaht tüüpi ehitisi: tapi- ja kilpmaju. «Kilpmaja osad on tagasein, küljeseinad ja katus. Tapimaja aga laotakse nagu Lego klotsidest kokku,» selgitas ta.

Aastas valmib Soledoril ligikaudu 2000 okaspuidust aiamaja. Urmas Kirsch tähendas, et toorme impordivad nad eeskätt Soomest ja Venemaalt, sest sealne puit on tihedam kui Eesti oma. «Tihe puit peab hästi vastu,» lausus ta ja näitas sae alt tulnud lauajupi ristlõiget. Oli tõesti väga tihe. 

21 tootmistöölisel on käpas 60 majasorti

Peale aiamajade teeb ettevõte aiapaviljone, garaaže, koera­kuute ja laste mängumaju. Koostöös partneritega toodab ta ka süvaimmutatud aiamooduleid ja lillekaste ning hööveldatud saematerjali.

Nagu juba mainitud, tähendab ühisfirma inglastega seda, et tootmine käib Eestis ja turg on seal. Kui eestikeelsel kodulehel on näha pelgalt mõni aiamajavariant, siis Inglismaa omal on galerii nii eri tüüpi kui eri värvi majakestest, lisaks veel koerakuudid.

«Klient võib valida kodulehelt, aga meil on Inglismaal ka müügiplats, kus on kõik tooted väljas,» rääkis tootmisjuht ja lisas, et kohaliku müügiga pole neil lihtsalt aega tegelda. «Oleme seni kõik tehtu ära müünud. Nõudlus on suur: me ei jõuagi sedavõrd palju ja kiiresti ära teha, kui soovitakse.»

Puiduettevõte on tegutsenud juba 15 aastat, kuid Soledori nime kannab see 2009. aastast. Töötajad on suuremalt jaolt kohalikud, aga neid on ka Abja-Paluojalt ja Mõisakülast. Inimesi on ettevõttes 25 ja 21 neist on ametis tootmise poolel.

Tehases hakkas silma, et puitmaja valmistamisega saavad ühtemoodi hakkama nii mehed kui naised. Tapimajade tsehhis suurte saagide taga olid küll peaasjalikult mehed, kuid teises tsehhis asjatasid kilpmajadega suuresti naised. Kaks naist tagusid haamriga paika põrandat ja nende kõrval lasid teised kaks naelapüstoliga puulippe kinni. Üks kilpmaja sein võttis neil aega nii viis minutit. Siis olid lauad naeltega karkassi külge kinnitatud. Tuli veel tagumine pool pilguga üle käia: ega naelateravikud ole turritama jäänud.

«Järgmisel aastal tulevad nende inimeste kõrvale robotid,» lausus tootmisjuht. Roboteid on tarvis lisada, sest tööd on palju ja siis oleks ka näiteks haiguste perioodil nõutav toodangumaht tagatud.

Äsja oli puiduimmutusvedelikuga täidetud vannist kuivamisrestile tõstetud rida koera­kuudi esikülgi. Mürin ja paukumine olid tootmisosakonnas valjud ning inimestel masinate taga olid peas kõrvaklapid. Mõni üritas vahelduseks ka muusikat kuulata, kuid tuli tunnistada, et see polnud kõige mõnusam, sest mürin kostis läbi.

Kõik majakeste osad tehakse Hallistes otsast lõpuni valmis, saareriigis pannakse need vaid kokku. Siin klaasitakse isegi uksed ja aknad. Klaasi tuuakse Tallinnast, aga ka Hiinast.

Valik on välja töötatud inglaste maitse järgi

Hallistes valmivate aiamajade hind on keskmiselt  500 ja 700 eurot ning Inglismaal on seesugused lisahooned populaarsed. Urmas Kirsch selgitas, et tootevalik ongi välja töötatud just konservatiivsele briti turule. «Mujale on neid raske müüa. Need on ikka täpselt inglaste maitse järgi.»

Õues tsehhide välisuste lähedal võis märgata tootenäidiseid. Tuli aga välja, et kaks majakest ei olnudki näidised. Need hulknurksed kilpmajad olid mõeldud pigem suitsuruumiks. Värava juures seisvat ratastel mängumaja võis aga tootenäidiseks pidada küll. Samasuguseid võib leida ka Soledori inglastest partnerite veebilehelt.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles