Maitseelamused klaaspurki läbikeedetud kaane alla

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks purgi sisumaitsele tasub pöörata tähelepanu ka tema vormile, nagu on tehtud selle mulluse Lääne-Virumaa hoidistevõistlusel osalenud kompotiga.
Lisaks purgi sisumaitsele tasub pöörata tähelepanu ka tema vormile, nagu on tehtud selle mulluse Lääne-Virumaa hoidistevõistlusel osalenud kompotiga. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi värvilised hoidiste read poeriiulitel aina pikenevad, käib igal sügisel paras madistamine ka paljudes Eesti koduköökides. Mõned purgid head-paremat tahab õige kokandushuviline ikka sisse teha.

Uko Bleive Polli aiandus­uuringute keskusest nimetas hoidistamise juures kõige tähtsamateks faktoriteks tooraine head kvaliteeti ja laitmatut puhtust. «Mikrobioloogia ei tohi käest minna ja säilivus peab olema tagatud,» rõhutas ta. »Selleks on olemas kuumtöötlemine, hapendamine ja muud protsessid ning on kindlad kriitilised punktid, mida tuleb jälgida. Näiteks ei piisa mahla kuumutamisest 50 kraadini. Kui pastöriseerida, peab temperatuur olema kindlasti üle 82 kraadi. Aeg peab olema õige ja hügieen peab olema õige.»

Kõige levinumad anumad hoidiste talletamiseks on keeratava kaanega purgid. Nagu nentis Bleive, mõtlevad taaratootjad hoidistajate elu lihtsustamiseks välja küll üha uusi võimalusi, ent klassikalise klaaspurgi kadumist pole vaja karta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles