Maarahvas pahandab õhtuse lehekande üle

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post.
Eesti Post. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mõisaküla kandi elanikud kurdavad, et Eesti Posti äsjase lehekandjate koondamise tõttu kipuvad ajalehed maakoju jõudma alles õhtul.


Hiljuti pöördus anonüümselt ajalehetoimetusse inimene, kes teatas, et viimasel ajal on leht Mõisaküla kandis tema postkasti saabunud alles kell kuus õhtul. Varem oli ta selle kätte saanud juba enne keskpäeva.

Seejärel helistas Veelikse külas elav naine, kelle nimi on toimetusele teada, kuid kes soovis lehes samuti nimetuks jääda. Ta rääkis, et enne postiljonide koondamist jõudsid ajalehed temani kella 10 ja 12 vahel, mõnikord, näiteks pensionipäeval, ka paar tundi hiljem.

«Nüüd saan posti kätte pärast kella 17, harva varem,» lausus ta.

Naine tunnistas, et ei ole Eesti Posti poole pöördunud ega sellest probleemist teada andnud. «Helistasin linnavalitsusse, nemad ei osanud midagi öelda.»

Helistaja lisas, et on tellinud «Sakala» ja «Postimehe» ning tellimusi lõpetada pole tal plaanis. «Peaasi et lehed tulevad, aga tahaksin neid siiski varem saada,» ütles ta. «Õhtul leidub juba muud tegemist ja telerist on palju vaadata.»

Muudatused tehti kiirustades

Varem füüsilisest isikust ettevõtjana Abja vallas Eesti Posti saadetisi laiali vedanud Krista Metsaroos on mõelnud, kas üldse enam ajalehte koju tellida.

«Minul käib «Sakala», mis on jõudnud viimastel päevadel postkasti alles kuue paiku õhtul,» lausus ta. «Ja mina pole erand. Olen inimestega rääkinud ning nii mõnigi on öelnud, et talle ei meeldi hilja õhtul hommikusi ajalehti lugeda: sedasi pole ju tellimisel eriti mõtet.»

Nagu Metsroos rääkis, muutis Eesti Post 21. oktoobrist Mõisaküla piirkonnas kojukannet: senise nelja inimese asemel teeb seda tööd nüüd üks, kellel on Mõisakülas abiline.

«Koondamine käis robustselt ja kiirustades,» ütles ta. «Mulle kui füüsilisest isikust ettevõtjale pakuti võimalust kogu piirkond enda peale võtta. Taheti, et annaksin vastuse kohe. Et plaanitava muudatuse tõttu oli palju segast, keeldusin järele mõtlemata vastamast ja mind lükati kõrvale.»

Metsroos lisas, et kui varem tõi Eesti Post saadetised otse Mõisakülla, siis nüüd peab üks kandja sõitma nende järele Karksi-Nuia.

«Mõistagi ei jõua üks inimene isegi ühes abilisega teha seda tööd nii kiiresti, kui varem tegid neli inimest,» nentis ta.

Postifirma tõrjub süüdistusi

Eesti Posti kommunikatsiooni- ja turundusosakonna juhi Inge Suderi selgitusel tingis Mõisaküla postkontori piirkonnas tehtud muudatuse asjaolu, et seal on kandemaht pidevalt vähenenud.

Postifirma jättis vastamata küsimusele, kas mahu vähenemise taga ei või peituda ka asjaolu, et teenust kasutatakse seda vähem, mida hilisemaks ja hõredamaks see muutub.

«Muudatus tehti pikkamööda ja mitmes etapis, et uued kandjad saaksid töövõtted selgeks ning tutvuksid kanderingidega,» lausus Suder. «Paraku tuleb ikka ette ebakorrektseid aadresse, mille selgitamine võtab aega.»

Inge Suder nentis, et uue inimese esimesel tööpäeval ehk eelmisel neljapäeval, 21. oktoobril lõppes kanne kell 18. Neljapäev ongi tema jutu järgi kõige raskem.

Sel nädalal on auto Suderi kinnitust mööda Karksi-Nuias tagasi olnud enne kella kolme, seega ei olevat päris õige väita, et Mõisaküla postkontori piirkonnas lõpeb kanne kell 17 või 18. «Mõisaküla linnas lõpetatakse see kella 13 paiku — kõik sõltub konkreetse päeva väljaannete arvust,» ütles ta.

Inge Suder rõhutas, et Eesti Post teeb kõik endast oleneva toimetamaks saadetised maakonnas klientideni võimalikult vara.

«Paraku ei saa kõik kliendid olla kanderingi alguses — keegi peab jääma ka lõppu,» lisas ta. «Eesti Post on võtnud eesmärgi lõpetada postikanne maapiirkonnas hiljemalt kell 16. Loodame inimeste mõistvale suhtumisele ja palume klientidelt ebameeldivuste pärast vabandust.»

Eesti Post soovitab tõrgete ja küsimuste puhul helistada telefonil 1661.

ARVAMUS
Ervin Tamberg,
Mõisaküla linnapea

Mõisakülas ei ole ma täheldanud, et saadetised hiljaks jääksid. Aga muidugi on mul kahju, et Eesti Post on sedasi lammutanud: koondamiste ja kokkuhoiu tõttu kannatab maapiirkonna postiteenus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles