Rohekalda aiandis sirgub hiiglaslik kurk

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Kester mõõtis neljapäeval oma tigekurgi pikkuseks 53 sentimeetrit.
Kairi Kester mõõtis neljapäeval oma tigekurgi pikkuseks 53 sentimeetrit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure-Jaani lähedal asuva Rohekalda aiandi perenaine Kairi Kester soovis tänavu kevadel Türi lillelaadalt huvitavaid kurgitaimi ja nii jõudis tema kasvuhoonesse kaks taime. Neist ühe viljad oleksid pidanud müüja lubaduse kohaselt olema punase ja teise omad valge koorega.

Kui taimed sirguma hakkasid, selgus, et viljad olid rohelised nagu ikka, aga erilised siiski: kurgid olid väga okkalised ja kasvasid ääretult pikaks.

Üle poole meetri pikk kurk

Nüüdseks on suurim kasvama jäetud kurk sirgunud 53-sentimeetriseks. Vili on hakanud juba kollast jumet võtma, kuid Kairi Kester loodab, et ehk sirgub ta veel. Rohekalda aiandi rahvas ise kutsub oma nunnusid naljaga pooleks tigekurkideks. Ka tavalistel kurgitaimedel võib aiandis märgata erilisi kokkukasvanud nunnusid, mõned on nagu siiami kaksikud, teised nagu kastanimunad.

Rohekaldal kasvab ka tomat, mille viljadel on kõikjal kunstipärased rõngad ehk lõhed. Sedapuhku ei pruugi olla tegemist sordierisusega, vaid põhjus on lihtsalt ebaregulaarses kastmises.

Nukitsamees ja hiigelliilia

Augusti keskel ilmus Sakalas nupuke sellest, et lehe piltniku Elmo Riigi koduaias kasvas silmatorkavalt suur tomat, mis kaalus 1,063 kilogrammi. Ühtlasi tehti lugejatele üleskutse anda teada oma aias erakordselt suureks kasvanud või silmatorkavalt tavapäratu vormiga viljast.

Üleskutsele vastas kaks lugejat. Tarvastu vallast Liivaku talust andis oma lahedalt kasvanud tomatist teada Katriin Talimaa. Nimelt on tema kasvuhoones tänavu paljudele tomatitele tekkinud toredad sarvekesed, mistõttu pererahvas kutsub neid nukitsameesteks. «Nüüd on ühele viljale isegi kolm sarve kasvanud,» teatas Katriin Talimaa. «Tomatiaasta on tänavu üldse suurepärane: kasvuhoone on täitsa punane.»

Selliseid sarvikuid ta varasematel aastatel oma kasvuhoones näinud ei ole, tõsi, seda sorti kasvatab ta esimest korda.

Viiratsis Sinaida Räätsa koduaias kasvas aga hiiglaslik liilia, mis pererahvast väga rõõmustas. «Ta kasvas meie aias teist aastat,» rääkis perenaine. «Juba mullu oli ta päris suur, aga tänavu veel topeltvõimas. Kevadel mullast tulles oli vars hästi jäme, aga õisi hakkas tulema üksteise kõrvale nii tihedalt, et algul oli neil raskusi lahtiminemisega. Viimaks õied siiski avanesid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles