Sven Mikser: kampaaniakuludele tuleb kindlaks määrata ülempiir

Sven Mikser
, riigikogu liige (sotsiaaldemokraat)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Elmo Riig / Sakala

LOODAN, et riigikogu praegune koosseis suudab lisaks 2011. aasta riigieelarvele võtta enne tööaja lõppu vastu veel vähemalt kaks olulist seadust. 

Esimene on töölepingu seaduse ja töötuskindlustuse seaduse muutmise seadus, mille sotsiaaldemokraadid esitasid riigikogu menetlusse tänavu mais. Eesmärk on suurendada makstavaid töötuskindlustushüvitisi ja laiendada nende saajate ringi.

Töötuskindlustuse põhimõte peaks seisnema selles, et majanduskasvu ja vähese tööpuuduse ajal kogutakse töötukassasse reserve, et neid majanduskriisi ajal töötute olukorra leevendamiseks kasutusele võtta.

Paraku otsustas valitsus eelmisel aastal töötuskindlustusmakseid suurendades kasutada töötukassasse kogutavat lisaraha üldise eelarvetasakaalu parandamiseks. Ei ole normaalne, et väljamaksed jäävad ajal, mil töötuse määr on üle kümne protsendi, kogutavate maksete summale alla.

Seda arvestades on sotsiaaldemokraadid teinud ettepanekud töötute olukorda parandada, nii et 1.—100. kalendripäeva eest makstav hüvitis tõuseks eelnevast töötasust 70 protsendini ja 101.—360. kalendripäevani makstav hüvitis 50 protsendini ning poolte kokkuleppel või töötaja algatusel lepingu lõpetamise korral makstaks 1.—360. kalendripäevani varasemast töötasust 50 protsenti.

Teiseks peaks riigikogu lõpule viima erakonnaseaduse muutmise, et teha erakondade rahastamine läbipaistvamaks ja seada ülempiir summale, mille nad valimiskampaaniaks kulutavad.

Sotsiaaldemokraadid leiavad, et valimiskulude ülempiir võiks olla aktiivse valimisagitatsiooni jooksul viis miljonit krooni ja valimiskulude deklareerimise nõuded peaksid oluliselt karmistuma.

Erakonnaseaduse muutmise seadus on samuti riigikogu menetluses, ent paraku on raske loota, et suurparteid nõustuvad sotsiaaldemokraatide ettepanekuga valimiskulusid piirata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles