Uued jaamad segavad vanu

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tehnilise järelevalve ametile on viimastel nädalatel laekunud kaebusi, et Viljandis ja Raplas on Eesti rahvusringhäälingu raadioprogrammide vastuvõtt kohati häiritud. Probleemid on seotud uute ringhäälingusaatjatega.

Häirete täpsete põhjuste tuvastamiseks ning võimalikult kiire lahenduse leidmiseks teeb tehnilise järelevalve amet (TJA) täiendavaid raadiomõõtmisi ja arvutusi.

Tänavu septembri algul väljastas kultuuriministeerium ringhäälinguloa Viljandis programmi Star FM ja Rap­la vallas programmi Tre Raadio edastamiseks raadioringhäälingus. Sellele eelnes vaba sageduse leidmine ja sageduse rahvusvaheline koordineerimine.

Muu hulgas tehti kontroll, et vältida võimalikke häireid juba töötavatele jaamadele. Siiski on uute programmide eetrisseminek nii Viljandis kui Raplas tekitanud häireid rahvusringhäälingu raadioprogrammide vastuvõtus ja kuulamises.

Praegu analüüsib TJA seda, kuidas on probleemid seotud uute raadiosaatjate parameetritega. Lahenduse leidmiseni vähendatakse uute raadiojaamade võimsusi, et viia häired minimaalseks.

TJA peadirektori asetäitja Priit Soomi sõnul on olukorrale lahenduse leidmine ametile tähtis.

«Tekkinud olukord on suhteliselt tavapäratu. Loodame leida probleemile sobiva lahenduse nii kiiresti kui võimalik, töö selle nimel käib. Samas kutsume üles kõiki Rapla ja Viljandi raadiokuulajaid tehnilise järelevalve ametile teada andma viimasel ajal tekkinud häiretest rahvusringhäälingu raadiojaamade kuulamisel,» lisas Soom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles