Juhtkiri: Kallis prügi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Viljandi jäätmevedaja äsja lõppenud valimisel on nii mõndagi ühist 2008. aasta sügisel korraldatud samasisulise hankega. Näiteks tegid ka toona kaks paremat pakkumist samasse kontserni kuuluvad Cleanaway (praegune Veolia Keskkonnateenused) ja Resk.

Tõsi küll, jõudude vahekord on seekord teisipidi. Kui kahe aasta eest pakkus odavaimat hinda Resk, kes lepingust tulusama sõsarettevõtte kasuks loobus, siis nüüd on Veolia Keskkonnateenused esikohal ja Resk teine.

Seekord pereliikmed vangerdust tõenäoliselt ei plaani ja kaks kontsernikaaslast osalesid konkursil vaid riskide maandamiseks. Vähemalt kinnitab nii Veolia Keskkonnateenuste Lääne regiooni juht Jaan Viljas. Status quo säilimise kasuks räägib ka see, et firmade pakkumiste vahe pole kuigi suur ja leping sõlmitakse vaid aastaks. Nendel tingimustel ei pruugi nimevahetus ennast rahaliselt õigustada.

Teine eelmise hankega sarnane joon on see, et kui Veolia pakutud hinnad kehtima jäävad, muutub väikeste mahutite kasutamine taas odavamaks. Seejuures tuleb liitri hind juba praegu pisikeste prügikastide puhul madalam kui suurtel konteineritel. Majanduslikult pole väiksemaid mahuteid eelistada küll loogiline, sest hulgi on alati odavam, kuid Jaan Viljase sõnade kohaselt sunnib niisugust poliitikat ajama konkurents.

Et turul käib terav võitlus, näitab ka prügiveo hinna langetamise fakt ise. Kütuse maksumus pole 2008. aasta septembrist ju kuigivõrd vähenenud, küll aga tuleb jäätmeid Viljandi prügimäe sulgemise järel teise maakonda vedada.

Prügi paistab olevat sedavõrd väärt kaup, et tulevikus plaanib Viljandi linnavalitsus jäätmete käitlemise ja veo kaheks hankeks jagada. Sellisel juhul hakkaks prügikaste tühjendama firma, kes selle eest kõige vähem raha tahab, jäätmed saaks endale aga see, kes nende eest rohkem pakub. Kuidas niisugune süsteem linlaste rahakotile mõjuma hakkab, saab näha ehk juba ületuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles