Peeter Rahnel: Varjatud vägivald on sageli sama ohtlik kui füüsiline rünnak

, Abja vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter  Rahnel
Peeter Rahnel Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

OKTOOBRI algupoolel ilmus «Sakalas» osaühingu Avoterm tootmisjuhi Mati Sarapi artikkel, milles öeldu vajab selgitamist sootuks teisest vaatenurgast. See, mida artikli autor nimetab õigustamatuks jõu kasutamiseks, oli omavalitsuse järeleandmine kodudes külmetavatele inimestele.


Abja vallavalitsus ei kasutanud psühhoterrorit harrastava kiusliku ja saamatu soojatootja vastu jõudu, vaid andis elanikele nende palveid ja nõudmisi arvestades sooja!

VÄGIVALLA all mõistetakse sageli ainult füüsilist jõhkrust. Kummatigi ei saa mööda vaadata ka psüühilisest vägivallast, liiatigi et üleminek ühest teiseks on sageli märkamatu. Vägivallatsejad kasutavad mitmesuguseid taktikaid emotsionaalsest survest või füüsilisest rünnakust majanduslike piirangute seadmiseni.

Probleem, mis kõrvalseisjale tundub ehk tähtsusetu, võib sellega kokkupuutujale olla ülimalt raske. Sooja puudumine korterites, kus õieti polegi teisi kütmisvõimalusi, on olukord, mille tõsidusest ei saa kõrvalised inimesed tihtipeale aru.

Paraku ei paista sellest aru saavat ka kohtumehed, kes annavad välja hagi tagamise määrusi kostja (kõnealusel juhul Abja vallavalitsuse) arvamust küsimata.

Tsiteerin määrust, mis jõudis Abja vallavalitsusse Tartu maakohtu Viljandi kohtumajast esmaspäeval, 18. oktoobril kell 13.19.

«...kohustada Abja Vallavalitsusel mitte tegema takistusi Avoterm OÜ-le renditud Abja-Paluoja linnas Kastani tn 1 katlamaja ja sellest väljuvate soojustrasside rentimiseks ning nende kaudu Avoterm OÜ poolt tarbijaid soojusenergiaga varustamisel; hagi tagamise abinõuna keelata Abja Vallavalitsusel Abja-Paluoja linnas Kastani tn 1 katlamaja ja sellest väljuvate soojustrasside koormamine kolmandate isikute kasuks ning Kastani tn 1 katlamaja ja sellest väljuvate soojustrasside suhtes lepingute ja kokkulepete sõlmimine ilma Avoterm OÜ nõusolekuta.»

ABJA-PALUOJA Kastani tänava kaugküttepiirkonna elanikud ja Abja vallavalitsus ning osaühing Abja Elamu on juba aastaid kannatanud osaühingu Avoterm psühhoterrorit ja külmaga mõjutamist.

Firmale on tulnud uued omanikud ja juhatuse liikmed, nimetatud osaühingu tegevjuhid, kuid käekiri ja klientidesse suhtumine on neil kõigil hämmastavalt ühesugune.

Ühepoolsed lepingud, ent samas nendest tulenevate kohustuste täitmata jätmine, seaduste eiramine ja vastutuse teise kaela lükkamine korduvad aastast aastasse.

Tuleb silmas pidada, et niisugune teguviis ei ole probleeme põhjustanud üksnes Abja vallas. Osaühingu Avoterm soojatootmisest on lahti ütelnud Karksi-Nuia, Mõisaküla ja Mustla. Ning ikka suure tüliga.

Meie andmetel ei anna praegu osaühing Avoterm sooja Türi-Alliku, Oisu ja Aravete kortermajadele: sealsed elanikud ei ole nõus, et Eesti Vabariiki kantakse üle otsekui Vene tsaaririigist pärinev kogukonna ühisvastutus, mida toetab meie seadus või ehk hoopis seadusetus.

Ettevõtja soovib, et kortermajades ettetulevad soojavõlad kannaks keegi teine, näiteks naabrid või osaühing Abja Elamu — peaasi et mitte nemad. See ongi põhjus, miks osaühing laseb klientide survestamiseks külmal ja rõskel ilmal teha inimeste tervise kallal laastamistööd.

Eelmisel aastal soovis osaühing Avoterm Abja-Paluojal olla korteriomanikega ise lepingusuhetes. Tänavu soovib ta, et soojatootmisest tuleneva küttevõla riski võtaks enda kanda keegi kolmas. Samas pole osaühing Avoterm juba aastaid tunnistanud ega täitnud mitut lepingust tulenevat kohustust.

Ettevõte eirab ka kütte hinna kohta käivaid kohtuotsuseid, mis peaksid olema talle täitmiseks. Olgu öeldud, et hoolimata soojatootja talitusviisist, kavatseb Abja vallavalitsus täita Viljandi kohtumajast saabunud ja eespool tsiteeritud hagi tagamise kohtumäärust, kuigi ei pea seda õiglaseks.

ABJA vallavalitsusse jõudnud ligi saja allkirjaga pöördumises paluti vallal tagada korterite kütmine 1. oktoobrist. Selle sisuga telefonikõnesid on vallavalitsus saanud lugematult. Osundan pöördumisele.

«...rõsked ja külmad korterid ohustavad meie tervist. Juba aastaid ei alusta Avoterm OÜ püsivate külmade ilmade saabudes kütmist. Eakatel ja lastel on juba hakanud tekkima külmetamisest tingitud vaevused. /.../ pöördumised Avoterm OÜ poole majade soojaga varustamise alustamiseks on jäänud tulemusteta.»

Abja vallavalitsus hakkas kortermaju kütma alles 3. oktoobri õhtul. Andsin sellest teada osaühingu Avoterm tootmisjuhile Mati Sarapile, pärides talt samal hommikul telefonitsi aru, miks ei ole alustatud kütmist. Ta vastas: «Ei alusta, sest te ei soovi seda.»

Abja vallavalitsus seisab nüüd ja edaspidigi kohalike elanike kodusoojuse, turvalisuse ja heaolu eest. Nimetades külmetajatele nende palvel sooja andmist Abja elanike huvide kahjustamiseks ning väites, et on alati täitnud oma kohustusi ja pälvinud klientide usalduse, irvitab osaühingu Avoterm tegevjuht Mati Sarap külmetanud Abja-Paluoja inimeste üle.

MEIE inimesed ei pea psüühilist vägivalda probleemiks, sest on ebaviisaka käitumisega paraku harjunud. Pean siiski sobivaks meenutada «Eesti Päevalehe» usutluses Tallinna tehnikaülikooli töökeskkonna ja -ohutuse õppetooli uurija Virve Siiraku väljaöeldud mõtet, et mitme Eestis enesestmõistetavaks peetava nähtuse eest on Euroopa Liidus ette nähtud karistused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles