Abja soojasaaga jõudis uude järku

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Avotermi tegevusvaldkonda kuulub ka katlamajade ehitamine, on Abjas osaühingule renditud katlamaja vallavanem Peeter Rahneli ütlemist mööda väga laokil.
Ehkki Avotermi tegevusvaldkonda kuulub ka katlamajade ehitamine, on Abjas osaühingule renditud katlamaja vallavanem Peeter Rahneli ütlemist mööda väga laokil. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Esmaspäeval jõudis Abja vallavalitsusse kohtumäärus, mis keelab omavalitsusel teha osaühingule Avoterm renditud vara kasutamises takistusi ja kütta kortereid teise katlamaja kaudu.


«Seadusesilm ei pruugi olukorra taga inimest märgata,» ütles Abja vallavanem Peeter Rahnel kohtu ettekirjutuse kohta.

Tema sõnul soovis omavalitsus kohtumääruses nimetatud tegevustega inimesi külma eest kaitsta. «Oleme nüüd sunnitud jääma elanike raskes seisus kõrvaltvaatajaks,» nentis Rahnel.

Ühistud on endiselt loomata

Nagu paljudes paikades, pidi koos oktoobrikuuga soojus jõudma ka Abja-Paluoja korteritesse.

Linnas kaheksat elamut küttev Avoterm oli juba kolm kuud varem saatnud kõigile elanikele pöördumise, kutsudes neid üles ühistuid moodustama. Osaühingu tootmisjuhi Mati Sarapi jutu järgi sooviks soojatootja suhelda ja leppeid sõlmida üksnes ühistute esindajatega sellepärast, et saaks nii vältida asjaajamist üksikvõlglastega.

Juuli algul saadetud kirjas hoiatas Avoterm, et kui uusi lepinguid ei sõlmita, võib kütmises tõrkeid tekkida, ent ühistuid pole siiski loodud.

Tegi sõna teoks

Osaühing järgis oma sõnu ega hakanud 1. oktoobril kütma. Abja vallavalitsus saatis juba samal päeval talle järelepärimise ja nõude hakata sooja andma.

Firma tootmisjuhi väitel sai Avoterm saabunud nädalavahetuse ja tehniliste viperduste tõttu kirja kätte hilinemisega alles 5. oktoobril. «Enne kui jõudsime oma seisukohti kujundada ja samme astuda, andis omavalitsus vaidlusaluste majade kütmise üle kolmandatele osalistele,» lausus Sarap.

Peeter Rahneli sõnul lülitati vallavalitsuse eestvõttel seitsme kortermaja ja õpilaskodu kütmine kooli katlamajale ümber 3. oktoobril, sest külmetavate inimeste olukord ei kannatanud viivitust.

Esmaspäeval, kohtumääruse saabumise järel, läks kütmine taas Avotermile, ent Rahneli väitel ilmnesid uued hädad juba päev hiljem. «Alles eile sain kaebusi Hariduse tänav 1 ja 3 maja elanikelt, kelle radiaatorid on taas külmad,» nentis ta.

Mati Sarap kinnitas «Sakalale», et niipea kui soojatootja probleemist teada sai, ta selle ka kõrvaldas.

Oma õiguste kaitseks kohtu poole pöördunud Avoterm pidas kõnealust määrust esimeseks võiduks. «Kohus leidis, et juhtum on läbinähtav ja selle asjaolud räägivad nii tugevalt meie kasuks, et ei pidanud vajalikuks isegi kostja selgitusi võtta,» rääkis tootmisjuht.

FAKTE

Osaühing Avoterm tegutseb mitmel pool Eestis.

• Firma koos tütarettevõtetega haldab umbes 40 katlamaja.

• Peale soojatootmise hooldab firma katlamaju ja teraviljakuivateid ning korraldab soojussüsteemide ehitust.

Allikas: www.avoterm.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles