Puukide levitatavate haiguste tippaeg on käes

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainus kindel vahend puukentsefaliidi vastu on kaitsesüst. Kuigi õige aeg on möödas, võib end praegugi vaktsineerida.
Ainus kindel vahend puukentsefaliidi vastu on kaitsesüst. Kuigi õige aeg on möödas, võib end praegugi vaktsineerida. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Selle aasta esimese seitsme kuuga oli terviseameti andmetel Eestis registreeritud 49 puukentsefaliiti haigestumise juhtu, mis on 58 protsenti rohkem kui mullu samal ajavahemikul. 34 haigestunut lisandus juulis. Tuvastatud oli ka 455 puukborrelioosi nakatumist, millest 201 avastati juulis.

Paraku ei läinud need hädad mööda ka Viljandimaast: sel suvel on siin diagnoositud 34 puukborrelioosi ja kaks puukentsefaliiti haigestumist. Et viimati mainitud juhtude puhul pole teada, kust nimelt nakkus saadi, on raske öelda, kas entsefaliidi viirust kandvad puugid on suuremal hulgal ka meie kanti jõudnud.

Kui entsefaliiti saab ära hoida vaktsineerimisega, siis borrelioosi vastu pole ravimitööstus seni ohutut vaktsiini leidnud. Puukentsefaliidi vastu pole jälle spetsiifilist ravi. Haiguse läbipõdenud omandavad eluaegse immuunsuse, aga see on haiguse võimalikku raskust arvestades kallis hind. Puukborrelioosi ravitakse antibiootikumidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles