Venemaa sanktsioonidest

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

​AUGUSTI ALGUL möödus aasta sellest, kui Venemaa kehtestas lääneriikide toiduainete impordile piirangu. Kui esmalt kehtestati piirang aastaks, siis juunis pikendati seda veel aasta võrra.

Tuleks meenutada, et Venemaa otsus piirata hulga toiduainete importi oli reaktsioon tema vastu suunatud sanktsioonidele. Majanduslikus mõttes ei ole vastastikune sanktsioonide kehtestamine kummalegi poolele kasulik olnud. Venemaa sanktsioonide mõju Eesti majandusele avaldub nii otse, teiste kaubanduspartnerite kui Venemaa majanduse ja rubla nõrgenemise kaudu.

Venemaa sanktsioonide otsene mõju Eesti ekspordile on olnud suhteliselt tagasihoidlik: praegu tõkestatud põllumajandustooted ja toiduained moodustasid varem Eesti koguekspordist vaid 0,6 protsenti ehk 76 miljonit eurot, millest Eesti toodang oli ligikaudu 65 miljonit eurot. Sanktsioonid avaldavad suurimat mõju toiduainetööstusele ja põllumajandusele, aga ka hulgikaubandusele ja maismaatranspordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles