Esseevõistluse sõnastusviga riivas kutsekoolide rahvast

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu kirjutas Eestis küpsuskirjandit 9231 gümnasisti ja 754 kutsekooli õpilast. Üldhariduskoolide õppurite keskmine tulemus oli paraku umbes 20 punkti parem kui ametikoolide eksamisooritajatel. Pildil seisab katsumus ees Kitzbergi gümnaasiumi möödunudaastasel lennul.
Tänavu kirjutas Eestis küpsuskirjandit 9231 gümnasisti ja 754 kutsekooli õpilast. Üldhariduskoolide õppurite keskmine tulemus oli paraku umbes 20 punkti parem kui ametikoolide eksamisooritajatel. Pildil seisab katsumus ees Kitzbergi gümnaasiumi möödunudaastasel lennul. Foto: Elmo Riig

Lastekaitse liidu esseevõistluse algse juhendi järgi oleks gümnasistidel avanenud võimalus võita reis Brüsselisse, kuid kutseharidusasutuste kirjaosavad õppurid pidanuks sellest suu puhtaks pühkima. Korraldaja sõnul oli siiski tegu eksitusega.

Mittetulundusühing Lastekaitse Liit on mainitud võistluse pühendanud laste õiguste konventsiooni 21. aastapäevale. Noori kutsutakse kirjutama kahel teemal: «Kiri laste ombudsmanile» ja «Kui ma oleksin ema/isa».

Siiski köitis kutseharidusega seotud inimeste pilku asjaolu, et pöördumine oli nii pealkirja kui teksti põhjal otsustades mõeldud ainult gümnaasiumiõpilastele.

Märkas viga

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktor Tarmo Loodus nentis, et ajal, mil riigis räägitakse palju vajadusest väärtustada gümnaasiumihariduse kõrval senisest enam kutseharidust, riivab selline möödalask silma.

Tema sõnul võis võistluse sihtgrupi põhjal jõuda eelarvamuslikule järeldusele, et osalema on oodatud vaid gümnaasiumiõpilased ja kolmandik nende eakaaslastest, kes õpivad kutsekoolides, ei soovi ega oska ühiskonnas kaasa rääkida.

«Kujutage ette perekonda, kus üks laps õpib gümnaasiumis ja teine ametikoolis, kuid mõlemad on võrdselt andekad kirjutajad. Millise suhtumisvahe see esile toob?» imestas Loodus.

Oma tähelepanekust andis ta teada ka võistluse korraldajatele.

Tegu polnud eelarvamusega

Lastekaitse liidu esindaja Kathlin Mikiveri jutu järgi on tegu siiski vaid kahetsusväärse eksituse ja läbimõtlematu sõnastusega.

«Oleme Tarmo Loodusele sellele viitamise eest tänulikud ja valmis endale tuhka pähe raputama,» sõnas ta. Mikiver kinnitas, et juba eile asuti viga parandama ja muudeti liidu koduleheküljele pandud teate teksti.

Toonitaja ütlemist mööda ei ole sõnastus kindlasti kantud mõtteviisist, et kutsekoolide õpilased ei tohi võistlusel kaasa teha. «Vastupidi: me lausa ootame, et nad seda teeksid.»

Lastekaitse liit saadab osalemiskutsed nüüd ka ametikoolidesse ning avaldab muudetud juhendi sel nädalal ilmuvas «Virumaa Nädalalehes», mille kaudu peaks info jõudma mitme maakonna inimesteni.

Lastekaitse liit on samale sündmusele pühendatud omaloominguvõistlusi korraldanud varemgi ning noored on saanud ennast proovile panna ka fotosid tehes ja plakateid kujundades.

Aastate kaupa on võistlustel osalejate hulk olnud väga erinev. «See sõltub peamiselt õpetajate innukusest asja vedada,» rääkis Mikiver. Noormehe või neiu enda teele läkitatud võistlustöid tuleb ette harva, enamasti saadetakse omaloomingut ikka kooli kaudu.

Tarmo Looduse sõnul muutub ühiskonna suhtumine kutseharidusse üha paremaks. «Viljandimaal pole märgata vahetegemist õppeasutuse järgi: siinsed noored spordivad, laulavad ja tantsivad koos ning korraldavad ühiseid ettevõtmisi,» kõneles direktor.

VÕISTLUS

Kirjatükke oodatakse nii vene kui eesti keeles.

• Töö pikkus on 3000 tähemärki või käsitsi kirjutades kuni kaks A4 lehekülge.

• Esseede saatmise tähtaeg on 3. november.

• Auhinnad antakse kätte 17. ja 18. novembril korraldataval lastekaitse liidu konverentsil «Kes kasvatab, kui kõik kasvatavad?».

• Täpsem info on lastekaitse liidu kodulehel.

Allikas: www.lastekaitseliit.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles