Repliik: Langust oodates

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nafta maailmaturuhinna ja tanklas müüdava bensiini hinna vahele ei saa mingil juhul panna võrdusmärki. Numbrid, mis meile tankurilt vastu vaatavad, sõltuvad muu hulgas bensiini maailmaturuhinnast, dollari kursist ja aktsiisist. Ent kõigist lisadest hoolimata on nende aluseks nafta hind.


Alates selle aasta 11. juulist, mil naftabarrel maksis rekordiliselt 147 dollarit, on see peaaegu katkematult odavnenud ja püsib praegu õige pisut ülalpool 100 dollari piiri.



Tõsi, tänu dollari tõusule pole meile muutus nii suur, kui esmapilgul näib, kuid isegi kroonidesse arvestatult on nafta hind kahe kuuga langenud umbes 24 protsenti ja Rotterdami sadamas müüdava bensiini tonn odavnenud ligi 9 protsenti.

Ei saa öelda, et selle aja jooksul Eesti tanklate tabloodel üldse mingit muutust poleks aset leidnud, kuid maailmaturul toimuvat arvestades võiks langus olla palju suurem. Kui diislikütus odavnes alles eelmisel nädalal, siis viimane bensiini hinna langus jäi augustisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles