Erakordne saaginappus kergitab mee hinda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisakülas 84 taru pidav ja Mulgi-Mõisa Mee kaubamärgi all linnumagusat pakkuv Jorma Õigus ütles, et kõik mesi, mis vurrist välja tuleb, tänavu hoobilt ka ära ostetakse.
Mõisakülas 84 taru pidav ja Mulgi-Mõisa Mee kaubamärgi all linnumagusat pakkuv Jorma Õigus ütles, et kõik mesi, mis vurrist välja tuleb, tänavu hoobilt ka ära ostetakse. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Jahedad ilmad on mõjunud Eesti meesaagile laastavalt ja seetõttu tõstavad mesinikud oma kauba hinda.

Kõpu kandis mesilasi pidav Margus Kivi ütles, et tunamulluse hiilgeaastaga võrreldes on temal kogutud vaid kolmandik meekogusest. 

«Kümne aastaga, mil olen mesilasi pidanud, ei ole mul nii kehva saaki veel olnud,» sõnas ta.

Külmad ööd panevad põntsu

Pidevast vihmast hullemaks pidas Margus Kivi jahedust, iseäranis seda, et öösiti on temperatuur jäänud kümnest kraadist madalamale. Mesilased saavad nektarit koguda siis, kui on kuiv ja soe.

«Õied soojenevad alles päeva teiseks pooleks, seega saavad ka parematel päevadel mesilased nektarit koguda vaid kolm-neli tundi,» sõnas Kivi.

Ehkki nüüd lubatakse paremat ilma, tõdes ta, et meesaaki see enam ei päästa. Peakorje on möödas, enamik taimi on juba õitsenud, midagi võib saada veel põdrakanepilt ja puulehtedelt.

Mõisaküla mesinik Jorma Õigus ütles, et ka temal on ikaldus: tavalisest on kogutud ehk vaid pool. «Oma 15-aastasest kogemusest ma nii kehva suve ei mäleta,» lausus ta. «Vihmaga mesilased õitele ei lenda, pealegi paljud taimed eritavad omastatavat nektarit alles siis, kui õhutemperatuur on üle 20 soojakraadi, ja selliseid päevi on olnud vähe. Külm ja vihm vaheldumisi peseb nektari maha.» 

Jorma Õigus märkis, et soojad ilmad võivad ikkagi veel üht-teist päästa, näiteks kanarbik ja mesikas veel õitsevad. «Soojal ja kuival aastal õitsevad taimed kiiremini ära, tänavu jagub õitsemist palju kauemaks,» lisas ta.

Karksi lähistel Morna külas toimetav Eesti mesinike liidu juhatuse esimees Aleksander Kilk ütles, et temal kõige hullem seis ei ole – saak on veidi alla keskmise. Ta rääkis, et külma tõttu kippusid mesilased juunikuus tavalisest rohkem sülemlema ja see nõrgestas peresid. Ta möönis, et Eesti eri osades on tingimused olnud väga erinevad. Väga kasinad tulemused on ilmast johtuvalt Eesti põhjarannikul, samas Lõuna-Eestis Võrumaal on meesaak tema teada igati korralik.

Mett ostetakse klientidele kokku

Jorma Õigus rääkis, et paljud püüavad mett müüa väiksemates pakendites, et kallinemine vähem välja paistaks. «Tean, et paljud ostavad püsiklientide hoidmiseks mujalt mett kokku. Nägin Viljandis kuulutust, milles mesinik teatas, et ostab oma klientidele linnumagusat saja kilomeetri raadiusest,» rääkis Mõisaküla mesinik. «Mul on suur mesila, õnneks oma klientidele jagub, aga nii kui mesi vurrist välja saab, kohe ka müügiks lä-heb.»

Aleksander Kilk ütles, et suve algul kippus mee hind kiiresti kerkima, aga nüüd on see siiski stabiliseerunud. «Mullusest kõrgem on see ikka. Need, kes eelmisel aastal küsisid kilost seitse eurot, tahavad nüüd kaheksa, aga hinnad on pakkujast sõltuvalt väga erinevad.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles