Karksi veinitehas lõpetab tegevuse

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris lõpeb aktsiaseltsi Karme tehases töö teadmata ajaks.
Novembris lõpeb aktsiaseltsi Karme tehases töö teadmata ajaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksis veini ja siidrit tootev aktsiaselts Karme lõpetab sügisel tegevuse ja selle töötajaid ootab koondamine.

Karme nõukogu esimees Sven Karjahärm ütles, et tehase tegevus peatatakse novembrist. «See toob kaasa umbes 15 inimese koondamise, sest vastasel juhul tähendaks see tehase pankrotti,» lausus ta.

Kolm aastat tagasi sai Karme vähemusosanikuks suurtööstus A. Le Coq, kes selle juhi Tarmo Noobi sõnul sai sel moel paremad võimalused siidri ja long drink'ide valmistamiseks vajaliku õunaveini tootmiseks. Veel mullu märtsis kinnitas firma tegevjuht Tiiu Kapsi Sakalale, et kaheaastane koostöö A. Le Coqiga on andnud Karksi veinitehasele stabiilsuse ja kindlustunde.

Nüüd rääkis Karme nõukogu esimees hoopis teist juttu. «Viimasel viiel aastal pole tehas suutnud reaalset kasumit teenida, sest Leedus ja Eestis on turusituatsioon muutunud. Oleme kogu tootmise maksimaalselt optimeerinud ning ilma tehnoloogia uuendamiseta efektiivsemaks minna pole enam võimalik,» teatas Karjahärm.

Hinnatõus sai saatuslikuks

A. Le Coqi juht Tarmo Noop ütles, et viimased kolm aastat on A. Le Coq siidrit valmistanud just Karmes valmistatud veinist, kuid et Karme soovis sügisest hinda tõsta selgelt üle praeguse turuhinna, pole suurtootjal võimalik tema veiniga jätkata.

«Oleme sõlminud uue veinilepingu Antsla aktsiaseltsiga Linda Nektar, kes saab meie siidriveini uueks põhitarnijaks,» kommenteeris ta olukorda.

Sven Karjahärmi sõnul kaotab Karme sügisest oma viimase siidriveini ekspordituru Läti, sest väidetavalt pole Karksi tehase hind konkurentsivõimeline. 2014. aastal kahanes Karme toodangu müük Lätti ligi 40 000 euro, Eesti turule aga lausa 84 000 euro võrra.

«Et tehas ei toodaks täiendavalt kahjumit, nägime ainsa võimalusena  tõsta sügisest hinda meie peamisele Eesti kliendile,» sõnas Karjahärm.

Löök vallale

Karksi vallavanem Taimo Tugi kuulis koondamisuudisest Sakalalt ja oli üllatunud. Tema sõnul ei ole vallale sellest teada antud ning ta ei osanud olukorda kommenteerida. «Kindlasti on see vallale löök,» ütles vallavanem.

Sven Karjahärmi sõnul on tehase tegevuse peatamine praeguses olukorras parim lahendus nii töötajatele, kes saavad maksimaalse lahkumishüvitise, kui ka riigile, kellele tasutakse kõik maksud. Ta lisas, et sügiseks plaanivad nad toota ette umbes ühe aasta varu, et seda aasta jooksul müüa. «Kui on näha mingeid positiivseid muutusi turul, on teoreetiline võimalus, et tehas saab tootmist uuesti alustada 2016. aasta sügisel,» lausus ta.

Tema väitel on töötajatega korraldatud kaks koosolekut ja kaasatud protsessi töötukassa.

Eile käis töötukassa tööandjate konsultant Aivar Piir Karksis, et jagada töötajatele infot nende õiguste ja Viljandi tööturu võimaluste kohta.

«Õhkkond oli töökas ja esitati palju küsimusi,» ütles ta. «Kui inimesel jätkub tahet ja soovi, on võimalik leida tööd nii Karksis kui mujal Viljandimaal.»

Piiri sõnul käib juba koostöö eri firmadega, kes on nõus ümberõpet korraldama. Ta avaldas veendumust, et enamik Karme töötajaist leiab endale uue töö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles