Mikser asub parteid tõstma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser (seljaga) võtab vastu sotside eksjuhi Jüri Pihli õnnesoove.
Sven Mikser (seljaga) võtab vastu sotside eksjuhi Jüri Pihli õnnesoove. Foto: Raigo Pajula («Postimees»)

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) üldkogu valis laupäeval uueks esimeheks riigikogu väliskomisjoni esimehe Sven Mikseri, kes lubab partei populaarsust taas suurendada.

Politoloog Leif Kalev avaldas lootust, et Mikseri tõus sotsiaal­demokraatide esimehe kohale aitab muuta erakonna ühtsemaks ja annab sellele uut energiat.

«Sisevastuolud hõõgusid enamiku aega, mil Pihli esimees oli, ja neid ei õnnestunud pingutustest hoolimata ületada. Kui sisemisi tülisid ei lähe korda lahendada, tuleb proovida juhi vahetust,» rääkis politoloog.

Nagu nentis oma juhtkirjas «Postimees», peegeldab üsna selge vahega hääletustulemus, et enamik sotse tunneb juhivahetuse üle siirast rõõmu.

«Erakonna ridadest kõlab ootusärevaid ja optimistlikke noote, mis viitavad helgele homsele — näiteks et eelolevatel valimistel tehakse enneolematu tulemus. Elukutselised pugejad on asunud uuele juhile hosiannat laulma,» kirjutas leht.

Sven Mikser ütles üldkogul peetud kõnes, et Eesti seisab praegu teelahkmel, sest lähiajaloo sügavaimast kriisist väljudes ei saa loota, et riigi tulevane areng võiks rajaneda samal lihtsakoelisel poliitikal, mis tagas kiire majanduskasvu eelmisel kümnel aastal.

«Küsimus on, kas meil jätkub jõudu harjumuspärastest mõttekrampidest vabaks rabelda ja teha pööre uue, targemaid lahendusi eeldava poliitika poole,» lausus ta.

Tema hinnangul pole Andrus Ansipi juhitav Reformierakond, Edgar Savisaare juhitav Keskerakond ega Mart Laari juhitav Isamaa ja Res Publica Liit valmis vaimseks murranguks, mida on vaja, et anda Eestile uus arenguimpulss. Sotsiaaldemokraatidel on see võimalus tema jutu järgi olemas, kui erakond on valmis nii sisuliselt kui märgiliselt uuenema.

Sven Mikseri sõnul peab SDE tõusma järgmise aasta märtsis peetavatel valimistel 2007. aasta riigikogu valimistega võrreldes uuele tasemele.

«Meie käsutuses on viis kuud, mille jooksul minna iga valija juurde ja panna ta uskuma, et sotsiaaldemokraatlik Eesti ei ole ainult unistus, vaid on tõepoolest võimalik,» lisas ta.

Pärast esimeheks saamist kinnitas Mikser ajakirjanikele, et ei pea suuri suunamuutusi erakonna poliitikas vajalikuks.

Hääled

Sven Mikseri poolt hääletas 309 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu delegaati.

• Mullu märtsist erakonda juhtinud Jüri Pihl kogus 124, endine eurosaadik Marianne Mikko 39 häält.

• Esialgu pidid esimehe valimistel osalema ka riigikogu liikmed Indrek Saar ja Heljo Pikhof, aga nemad otsustasid juba varem oma kandidatuuri taandada.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles