Tiritamm: Karlsson katuselt tembutab koos Väikevennaga Ugalas

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kes on maailma parim 
tolmuimejaga imeja?» 
hõiskab Karlsson ja haarab kätte 
tolmuimeja toru. 
Väikevend aimab halba ning 
üritab usinat koristajat takistada.
«Kes on maailma parim tolmuimejaga imeja?» hõiskab Karlsson ja haarab kätte tolmuimeja toru. Väikevend aimab halba ning üritab usinat koristajat takistada. Foto: Peeter Kümmel

Teater on salapärane koht. Lapsed teavad, et seal kuskil peidab end päris jõuluvana ning vaid poole tunniga saab rännata ümber maailma või võidelda paharettidega.


Nüüd ootavad Ugalas külalisi Väikevend ja maailma parim Karlsson Astrid Lindgreni kuulsast raamatust. Väikevend elab koos ema ja isa, Bosse ja Bettaniga ühes tavalises majas tavalise tänava ääres.

Karlsson jälle ei ole tavaline ning tema kodu on     katusel korstna taga. Ta oskab lennata, kummitust mängida ja Majasokku tirriteerida. Väga hästi õnnestub Karlssonil ninapidi vedada neid, kes ei usu, et ta päriselt olemas on.

Lavastajaonu Kalju Komissarov ütleb, et ühele ennast üksikuna tundvale lapsele on kas või väljamõeldud Karlsson palju etem sõber kui arvuti. Kalju Komissarov on oma pika elu jooksul lastele lavastanud tervelt 20 lugu. Seda on täitsa palju! Muide, sel aastal on Kalju Komissarov lastele vaatamiseks teinud veel ühe Astrid Lindgreni loo: Pärnu teatris Endla seiklevad Ronja ja Birk, kes on tuttavad loost «Röövlitütar Ronja».

Ugala teatris on igatahes lõbus lihast ja luust Karlsson — selles pole kahtlust! Teda mängib rõõmsameelne Alo Kurvits, kes arvab, et väiksed poisid ja tüdrukud peaksid teatrisse emmed ja issid kaasa võtma. «Siis saavad vanemad aru, et peavad lastega ikka mängima, muidu teevad nood pahandust,» selgitab ta.

«Mulle meeldib lastele mängida, sest nemad on väga aus publik ega usu tühja juttu. Lapsed tahavad kõike päriselt näha ega lepi lihtsalt jutustamisega,» kiidab Alo Kurvits pisikesi teatrisõpru.

Bosset, Bettanit ja Pellet mängivad noored, kes käivad Viljandis Kalju Komissarovi juures teatrikoolis ning alles õpivad näitlejaks.

Kui Karlssoneid on üks ja ainus, siis Väikevendi mängib selles loos igaks juhuks kaks. Ei-ei — korraga nad laval ei ole, vaid ikka kordamööda. Need lapsed, kes Väikevenda ning Kristerit ja Gunillat mängivad, valisid teatritöötajad suve algul välja ühel võistlusel, millel osales palju vahvaid lapsi. Eriti tore on see, et tegelikult on üks Väikevend hoopis plika. Haldi ise arvab, et sellest ei ole midagi. «Näitleja võib laval kas või kurki mängida!» ütleb ta.

Oma pika patsi laskis Haldi juuksuril maha lõigata, et rohkem poisi moodi oleks. Teine Väikevend, Richard ütleb, et ei ole nii suurel laval varem mänginud. «See on lahe!» kiidab ta.

Emmede ja isside ning koguni vanaemade ja vanaisade rõõmuks kõlavad teatritükis helilooja Aarne Oidi ammu kirjutatud tuttavad muusikapalad.

KES TEATRIT TEEVAD

Karlssoni loo lavastas — Kalju Komissarov.

Lavakujunduse mõtles välja — Krista Tool.

Muusikapalad valis — Peeter Konovalov.

Seaded tegi ja mängis sisse muusik — Tiit Kikas.

Tantsima õpetas — Mall Noormets.

MÄNGIVAD

Karlsson – Alo Kurvits

Väikevend – Haldi Välimäe või Richard Särk

Ema  – Carita Vaikjärv

Isa – Janek Vadi

Bettan – Klaudia Tiitsmaa

Bosse – Kristian Põldma

Pelle – Artur Linnus

Gunilla – Liisa-Maria Komissarov või Grete Rahnel

Krister  – Sander Pettai või Erki Laanemäe

Majasokk – Aarne Soro

Fille – Tanel Ingi

Rulle – Andres Tabun
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles