Pisiperega väljas söömas käies peab leidlik olema

Elisabeth Kungla
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fellini kohviku tualettruumis on lahtikäiv mähkimislaud, mille peal saab lapsel rahulikult mähkmeid vahetada. Väike Eliise Järvetar tundis end laual igati hästi.
Fellini kohviku tualettruumis on lahtikäiv mähkimislaud, mille peal saab lapsel rahulikult mähkmeid vahetada. Väike Eliise Järvetar tundis end laual igati hästi. Foto: Kris Süld / Sakala

Tihtipeale võib väikelapsega väljas käies tekkida vajadus tal mähkmeid vahetada, kuid söögikohtades ei pruugi selleks võimalust olla ning lapsevanemal tuleb olla leidlik. 

Väikelapse ema Maarika Tamme sõnul valmistab see teinekord raskusi, sest Viljandis ei leidu eriti palju kohti, kus saaks lapsel mähkmeid vahetada. «Pingi peal, teiste eest varjatult saab asja ära tehtud,» ütles ta. 

Tualetis saab lapsega toimetada nii kraanikausi najale toetudes kui WC-poti kaanel. 

Väikelapsega Elle Vahtramäe rääkis, et korraliku mähkimislaua või privaatse ruumi puudumise korral saab minna autosse ja soojema ilmaga võib mähkemid vahetada lapsevankris. Pikema reisi korral saab alati teiste lapsevanemate käest uurida, millised paigad on lapsesõbralikud.

Võiks olla vastutulelik

Eesti lasterikaste perede liidu president Aage Õunap leidis, et vähegi beebisõbralik kohvik võiks hoolitseda selle eest, et nende klientidel oleks võimalik beebil mähkmeid vahetada ning suurematel lastel oleks mängunurk, kus värviraamatuga aega veeta. 

«Need ei ole ettevõttele suured kulutused, aga see loob perele positiivse meeleolu,» sõnas Õunap. 

Kui spetsiaalset mähkimislauda pole, võiks personal tema sõnul olla vastutulelik ning pakkuda võimalust beebiga igapäevastes olmeruumides toimetada.

Armeenia kohvik Soso Juures ei ole küll mähkimislauda muretsenud, kuid pakub vajaduse korral lapsevanemale eraldatud kohta beebi mähkmete vahetamiseks. Kohviku pidaja Sasun Hayrapetyanil on välja käia vähemalt neli sobivat kohta. Üks neist on nurgatagune laud, kuhu inimesed suhteliselt harva istuvad. Kui keegi parasjagu siiski seal einestab või soovib klient eraldatud ruumi, on ta pakkunud võimalust kasutada riietus- või laoruumi, mille võtit tuleb teenindajalt küsida. Neile, kes väljas einestavad, on teinekord pakutud võimalust varjuda terrassile viiva ukse taha. 

Vaid aastakese avatud olnud kohvikus Amrita ei ole samuti mähkimislauda, kuid vajaduse korral leitaks lapsevanemale kindlasti lahendus. Selleks tuleb pöörduda kohviku töötajate poole. Üks kohviku eestvedajatest Aavo Pärnsalu nentis, et peresid käib seal palju, kuid tema käest ei ole kordagi tuldud küsima mähkmete vahetamise võimalust. Kui aga kellelgi peaks soov tekkima, leiaks Pärnsalu lahenduse ning juhataks nad kohviku kohal olevasse seminariruumi, kus saaks omaette rahulikult toimetada.

Pisiperega arvestatakse

Fellini kohviku teenindaja Tiina Lõhmuse sõnul on söögikoht arvestanud sellega, et klientide seas on väikelastega peresid. Nii meestele kui naistele mõeldud tualettruumis on seina külge kinnitatud lahtikäiv mähkimislaud. Ruumi see ei võta ning kellelegi ette ka ei jää. 

Kärudega emmedele meeldib suvel Sakala keskuses asuva kohviku Harmoonia terrass. Sealgi ei ole tarvis pead vaevata sellega, kus lapsel mähkmeid vahetada, sest mähkimislauaga invatualett on kohviku ukse kõrval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles