Õpilased hakkavad saia ja liha küpsetama ülimoodsatel liinidel

Egon Valdaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogitehnoloogia eriala õpilased usuvad, et tänapäevastes tingimustes saab suurepärased oskused.
Joogitehnoloogia eriala õpilased usuvad, et tänapäevastes tingimustes saab suurepärased oskused. Foto: Peeter Kümmel

Eile avatud Olustvere õppetööstusse on koondatud kõige moodsamad seadmed, millega saab teha vorsti, sinki, juustu ja jogurtit ning gaseeritud ja alkohoolseid jooke.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et õppetööstuse avamisega astutakse Eestis suur samm ühest konnasilmast vabanemise poole.

«Usun, et siit sirguvad suurepäraste oskuste ja praktiliste kogemustega noored spetsialistid,» lausus ta. «Nendest tunneb Eesti ettevõtlus kõige rohkem puudust.»
Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor Arnold Pastak avaldas lootust, et uued seadmed innustavad õpilasi teadmisi omandama. Ta toonitas samas, et need on üsna keerulised.

Tulevastele piimatöötlejatele, joogitootjatele ja pagaritele-kondiitritele soetati harjutamiseks sellised seadmed, mida toiduainetööstus juba kasutab või alles kavatseb kasutama hakata.

Näiteks piimatööstuse õppeseadmete ostmiseks konsulteeris kool Eesti piimaliiduga, et Olustvere õpilased omandaksid just sellised teadmised ja oskused, mida piimatöötlejad noorelt spetsialistilt ootavad.

Uues kompleksis on muu hulgas üleval jäätise-, piimapulbri-, jogurti-, juustu- ja kohupiimaliin. Samuti hakatakse tegema mahlu, karastusjooke ja alkoholi ning valmistama suitsulihatooteid, sinki ja keeduvorsti. Pagariõpilased saavad küpsetada kooke, torte ja saiu.

Õisu koolile vääriline järglane

Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja Sirje Potisepp tõdes, et uue kompleksi valmimisega on suutnud Olustvere üle võtta Õisu kooli õppesuunad.

Hoone õnnistas sisse Suure-Jaani kirikuõpetaja Kristi Sääsk. Uutes töörõivastes õpilased kandsid aga ette luuletuse, mille lõpp kõlas järgmiselt: «Jätke jonn ja jätke viha, sööge saia, sööge liha!»

Olustvere kooli toiduainete tehnoloogia erialade koordinaator Vilma Tatar nentis, et õppetööstusest kujuneb praktilisi nõuandeid jagav kompetentsuskeskus. Näiteks saavad seal katsepartiide ja õppimise eesmärgil kätt proovida väiketootjad. Suurtele tööstustele annab see võimaluse väikeste kogustega tootearendustööd teha.

Ehitust ja õppetehnika ostu rahastasid Euroopa Regionaalarengu fond 47 miljoni ja Eesti riik 10 miljoni krooniga. Ehituseks kulus sellest 26 miljonit krooni. Seadmed tulid mitmelt poolt Euroopast, näiteks Taanist ja Itaaliast.

Ka söökla sai uueks

Sama projekti käigus renoveeriti ka õppesöökla. Algul hooneid ehitama asunud Facio Ehitus ei suutnud tähtaegadest kinni pidada ning oli sunnitud objektilt taanduma. Söökla renoveerimise lõpetamiseks ja õppetööstuse ehitamiseks korraldati uus riigihange. Selle võitis osaühing Silindia, kes toimetas objektil käesoleva aasta algusest.

ARVAMUS

Liina Lehes,

jookide eriala teise kursuse õpilane

Uus õppetööstus on suurepärane koht kutseoskuste lihvimiseks. Seni pidime asju põlve otsas tegema, uues paigas on kõik lihtsam ja parem.
Olustvere on väga hea kool, mis annab korraliku hariduse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles