Värske värv tõi peapreemia

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lossi tänav 4 kuulub kaheksale perekonnale, kes on ühel meelel oma maja nägusaks värvinud. Neist Helve Plümberg laskis oma rahaga valmistada ukse, mis üle-eelmisel sajandil ehitatud hoonele väga hästi sobib.
Lossi tänav 4 kuulub kaheksale perekonnale, kes on ühel meelel oma maja nägusaks värvinud. Neist Helve Plümberg laskis oma rahaga valmistada ukse, mis üle-eelmisel sajandil ehitatud hoonele väga hästi sobib. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kahe Viljandi vanalinna maja muutmise eest said omanikud 5000 krooni preemiat, tänukirja ja võistluse «Värvid linna!» parima tunnusmärgi.



Need on Lutsu tänav 3, kus tegutseb waldorfkool, ja suur elamu Lossi tänav 4, millel on kaheksa omanikku: Piret Kangur, Larissa Malik-Paidrason, Janek Peerna, Ene Pettai, Helve Plümberg, Lea Päiv, Karol Sepp ja Andrus Torn.

Peaaegu miljon krooni maja peale

Waldorfkooli maja vabanes tellingutest alles paar päeva tagasi. Nüüd on suur hoone üleni hele: kerge roosakaslilla tooniga hall, mida ilmestavad akende valge ja helekollane ning vundamendi hall.

Kolm Alumnuse osaühingu töömeest on fassaadi korrastamise lõpetanud ning järg on jõudnud peavärava parandamiseni.

«Tublid mehed!» kiitis waldorfkooli õpetaja Sulev Ojap. «Alles augustikuus nad alustasid.»

Ojapi sõnul läks fassaadi uuendamine maksma ligi pool miljonit krooni. Suurema osa rahast oli kool saanud annetusena Saksamaalt ning ka linn oli oma tuge pakkunud. Kui varem vahetatud katus juurde arvata, on kulunud peaaegu miljon krooni.

Omanikud tegutsevad ühel meelel

«Lossi tänav 4 maja kaheksa omanikku tegutsevad üllatavalt ühel meelel,» sõnas linnadisainer Malle London, kes on üks võistluse «Värvid linna!» korraldajaid, on koostanud palju värvipasse ning žürii liikmena vaadanud tehtu üle.

Lea Päiv, üks neist, kes selles Lossi tänava majas elab, ütles, et krohviparandustele ja värvimisele kulus 30 000 krooni. «Nii suure summa kogumiseks läks kaks aastat.» Omanike hulgas on töötu ja poole kohaga tööl käiv inimene, kel polnud lihtne oma sääste maja heaks loovutada.

Lea Päiv rääkis, et nad koguvad juba kuuri restaureerimise raha ning kavatsevad ka preemiaks saadava 5000 krooni selleks kulutada. Varem on need kaheksa perekonda pannud majale uue katuse, korrastanud hoovi ja teinud aia.

Palju nägusaid maju

Tiiu ja Jüri Männiste elavad Looga tänav 13 majas, mis on ehitatud 1938. aastal linna peaarhitekti Johannes Fuksi projekti järgi. Malle Londoni sõnul on eramu omanik maja kapitaalselt remontides järginud hoolsalt arhitekti loodut.

«Vahetatud on kõik, mis vahetamist nõudis, isegi mõned palgid,» ütles Tiiu Männiste. Jüri Männiste oli ise teinud kõik need puitdetailid, mis majale õige ilme annavad. Remondile oli kulunud kaks aastat.

Malle London pidas väga suureks ka Reinu tee 11 viie omaniku pingutust oma kodumaja korrastamisel, neil oli sellele kulunud kolm aastat. Ja Vabriku tänav 11 elamu on samuti ilusa näo saanud.

Linn korraldas võistlust «Värvid linna!» juba 11. korda.

Nii selle kui «Lilled linna!» võistluse preemiad annab linnapea kätte 29. oktoobril kell 16. Osavõtjaile näidatakse slaide nii lillelisest linnast kui ilusasti värvitud majadest.

TEISED PREEMIAD

Viis kinnistuomanikku said 3000-kroonise preemia ja linna tänukirja.

• Need pälvisid Külli Siimu Kesk-Kaare tänav 34, Jüri Männiste Looga tänav 13, Mati Kallas Nurme tänav 9, Juta Vaher, Tiina Timpman, Helju Roostalu, Eevi Põldoja ja Maie Maiste Reinu tee 11 ning Tiina Algpeus ja Mall Kanter Vabriku tänav 11 asuva kinnistu korrastamise eest.

• Elvina Malolitko Leola tänav 29-a, Kalvi Märtin Maasika tänav 49 ja Katre Pukk Tamme tänav 1 omanikuna saavad linna tänukirja ja raamatu «Kaunis Eesti kodu» kui uusehitiste omanikud.

• Linda Madi Põhja puiestee 37, Ants Helinurm Uus tänav 36-a ja osaühingu Sakala Teed Riia maantee 1 hoone tunnustatakse piirdeaia rajamise eest linna tänukirja ja raamatuga «Kaunis Eesti kodu».

Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles