Asfaldipakkujatele ei meeldinud ajakirjanike tähelepanu kohe põrmugi

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile keskpäeval käisid Mainori keskuse tagahoovis asfaldipaneku ettevalmistused. Kohapeal viibis ka keskuse omanik Raul Alliksaar (paremal), kes avaldas lootust, et õhtuks on töö kenasti valmis.
Eile keskpäeval käisid Mainori keskuse tagahoovis asfaldipaneku ettevalmistused. Kohapeal viibis ka keskuse omanik Raul Alliksaar (paremal), kes avaldas lootust, et õhtuks on töö kenasti valmis. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Õhtul võite tulla uuesti auravat platsi pildistama,» ütles Mainori keskuse omanik Raul Alliksaar eile keskpäeval heatujuliselt. Veidi pärast ajakirjanike lahkumist jäid asfaldipaneku ettevalmistused keskuse hoovis siiski katki. Alliksaare sõnul seetõttu, et leht kohapeal asja uurimas käis.

Põhjus, miks Sakala ühe eraomanduses oleva platsi asfalteerimise vastu üldse huvi tundis, seisnes asjaolus, et töötandril seisid Suurbritannia numbrimärkidega autod ning kostis ingliskeelset juttu. Nimelt kirjutas läinud nädala lõpul mitu ajakirjandusväljaannet just niisuguste tundemärkidega meestest, kes liiguvad mööda Eestit ja pakuvad ettejuhtujatele asfalti.

Laupäevase Virumaa Teataja esiküljel ilmunud artiklis kirjeldati juhtumit, kuidas mehed olidki ühe platsi oma materjaliga katnud, kuid hiljem selgus, et kate meenutas pigem tõrvaga immutatud paekiviklibu ning ka kaetud ruutmeetrite arv oli lubatust väiksem.

Ajakirjanduse andmetel on mehed väitnud, et asfalt on kusagilt ehituselt üle jäänud, ning pakuvad paigaldamist väga hea hinnaga, kuid kui hakatakse täpsemalt huvi tundma, mis sorti kattematerjal neil on, algab hämamine. Samuti ei jätvat mehed kontaktandmeid ning arveldavat üksnes sularahas.

Tähelepanu ärritas

Sakala tabas Mainori keskuse hoovis töölistele käske jagava neoonvestis mehe, kes rääkis puhtas inglise keeles. Ta kinnitas, et on meedias levivatest hoiatustest teadlik, kuid pettustest ei tea ta oma sõnul midagi. Mees ei tutvustanud ennast, kuid ütles, et on firma HM Asphalt töötaja, ning rõhutas, et see on ametlik ettevõte.

«Te võite nime guugeldada,» märkis ta. Ajakirjaniku tähelepanu ilmselgelt ärritas teda ning ta ei olnud nõus vastama ühelegi küsimusele.

Poleks petta saanud

Eespool viidatud Virumaa Teataja loo juures ilmus kaks turvakaamera salvestiselt tehtud kuvatõmmist. Neist ühelt vaatab vastu seesama mees. Osaühing HM Asphalt on aga viis aastat tagasi tõepoolest Eestis registreeritud.

Ettevõtja Raul Alliksaar, kelle maa peal mehed eile hilishommikul ja keskpäeval toimetasid, oli Sakala külaskäigu ajal samuti ehituse juures. Temal ei olnud sellelaadse tähelepanu vastu midagi. Nagu ta selgitas, polnud tal midagi varjata.

Alliksaar rääkis, et oli eelmisel nädalal saanud tuttavalt kõne, et üks firma pakub asfalteerimist, ja juhtumisi oligi tal niisugust tööd vaja. HM As­phalt tegi ettevõtja seletust mööda talle hea hinnaga pakkumise, oli valmis kiiresti reageerima ega pakkunud muul viisil kui arvega tasumist. Samuti polevat Raul Alliksaare sõnul talle öeldud, et asfalt on mõnelt ehitusobjektilt üle jäänud.

«Eesti firma, Iiri ülemused ja Poola töömehed,» kirjeldas ta ettevõtet.

Muu hulgas kinnisvaraäris tegutsev Alliksaar ütles, et pelgalt ruutmeetri hinna poolest polnudki pakkumine teab mis ahvatlev, aga siinkohal tuleb arvestada töö iseloomu. «See plats on väga sopiline ja töö keeruline. Mis tahes firma küsiks sellise töö eest tunduvalt rohkem raha kui neljakandilise platsi puhul,» lausus ta.

Eile pärastlõunal tõdes Alliksaar, et tal on töö katkijäämisest kahju. Ta usub nimelt, et poleks petta saanud, sest tal on selles vallas kogemusi. Ettevõtja oli ehitajat juba eelmisel nädalal hoiatanud, et kui too veab kohale ebakvaliteetse materjali, siis seda ta ei aktsepteeri.

«Pealegi olnuks ju enne töö ja alles siis arve,» tõi ta välja.

Alliksaar avaldas lootust, et HM Asphalt on nõus alustatu siiski lõpuni viima.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peitel ütles eile lõuna ajal, et Viljandimaal või mujal Lõuna-Eestis pole keegi võõramaiste asfalteerijate suhtes seni avaldust esitanud. Peitel nentis, et politsei on kõnealuste inimestega vestelnud ning võtnud neilt kontaktandmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles