«Leebete» uimastite müüja leppis üsna karmi karistusega

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Kokk istus sama teo eest kohtupingis juba aprillis, kuid siis ta kokkuleppega ei nõustunud.
Rait Kokk istus sama teo eest kohtupingis juba aprillis, kuid siis ta kokkuleppega ei nõustunud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aprillis prokuröri pakutud kokkuleppemenetlusest keeldunud Rait Kokk mõisteti suures koguses narkootiliste ainete omandamise ja müümise eest lõpuks ikkagi kokkuleppena kolmeks ja pooleks aastaks vangi.

Aprillis nõustusid tema kuus kaasosalist pakutud kokkuleppekaristustega ning pääsesid enamasti tingimisi vangistusega. Üks meestest pidi aga minema vangi kümneks kuuks. Tegelikult oli juba kevadel teada, et just 24-aastasele Kokale nõudis prokurör ka kokkuleppe korras pikka karistust, sest tema oli eelmisel sügisel paljudele Viljandi noortepidudele jõudnud uute uimastite Eestisse toomise taga.

Uudsed uimastid, mille Rait Kokk 2014. aasta algul internetiraha bitcoin'ide eest tellis, kujutavad endast sünteetilist kannabinoidi. Tegemist on blotteriteks nimetatavate paberitükkidega, mis meenutavad tavalisi marke. Ühe sellise margi hind on netifoorumist ostes 15-20 senti, edasi müüdi neid aga 5-20 euro eest.

Üldiselt peetakse neid lahjadeks uimastiteks ja veel pool aastat tagasi ei kuulunud need ametlikult uimastite nimekirjagi. Viljandis aga lõppes tarvitamine ühele 11-aastasele tüdrukule üheksa päeva kestnud haiglaraviga ning kolmele noorele teadvusekaotusega.

Politsei uurimine sai alguse eelmise aasta 3. märtsi õhtul, kui Viljandi kiirabi sai väljakutse ühte garaaži, kus sünteetilise kanepi tarvitamise järel oli teadvuse kaotanud kolm noort, neist üks alaealine neiu. Kiirabi turgutas meelemärkuseta noored üles.

Uurimise käigus selguski, et Viljandisse olid jõudnud pealtnäha süütud blotterid ehk uimastiga immutatud margid. Rait Koka kohtuotsusest selgub, et ta oli neid bitcoin'ide eest ostnud vähemalt 3000 tükki. Politsei suutis konfiskeerida 643, ülejäänud jõudsid tõenäoliselt tarvitajateni, kelle seas oli suur hulk alaealisi.

Ühele Viljandi poisile lõppes tarvitamine 3. novembril täieliku teadvusekaotusega. Ema kutsus kiirabi, meedikud tõid nooruki küll teadvusele ja viisid Tartusse haiglasse, kuid ta käitus agressiivselt ja ettearvamatult veel paar päeva.

Töötu ja eraklik Rait Kokk elas koos emaga, veetis palju aega arvutis ning oli politseile varasemast teada. Tal on kustunud kriminaalkaristus kanepikasvatamise eest ja ta on kanepit tarvitanud viimased 18 aastat.

Juunis nõustus Kokk pärast järelemõtlemist ikkagi kokkuleppemenetlusega ja talle mõisteti kolme aasta ja kuue kuu pikkune vangistus. Trellide taga on ta olnud 10. novembrist. Lisaks peab ta riigile tasuma 3584 eurot kohtukulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles