Seinaga eraldatud ööklubi ja hotell on teineteisega hädas

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kesklinnas jagavad seina ööklubi ja hotell. Ühes asutuses maksavad kliendid selle eest, et saaksid öösel valju muusika saatel pidutseda, teises on aga kliendid, kes tahavad vaikuses magada.
Viljandi kesklinnas jagavad seina ööklubi ja hotell. Ühes asutuses maksavad kliendid selle eest, et saaksid öösel valju muusika saatel pidutseda, teises on aga kliendid, kes tahavad vaikuses magada. Foto: Merily Šmidt / Sakala

Viljandi linnajuhid maadlevad küsimusega, kuidas tagada äriedu ühe õhukese seinaga eraldatud ettevõtetele, millest ühes tahavad inimesed öösel valju muusika saatel pidutseda ja teises rahulikult magada.

«Peame juristidega kindlasti aru pidama, aga tundub, et siin polegi lahenduseks häid variante,» tunnistas Viljandi abilinnapea Kalvi Märtin. «Tegevusluba on antud mõlemale ettevõttele.»

Viljandi esindushotell, keskväljaku ääres asuv Grand Hotel on teisel pool seina asuva ööklubiga võidelnud selle algusest peale. Mai keskel võttis hotelli uus turundusjuht Liis Margna teema teravalt päevakorda ning tegi öörahu rikkumise kohta linnavalitsusele avalduse.

Hotelli kliendid kurdavad

Ööklubi Qclub, Grand Hotel Viljandi ja linnavalitsus on kirju vahetanud korduvalt ning korra ka ühise laua taga istunud. Kui Kalvi Märtinile jäi kuu aja tagusest kokkusaamisest mulje, et juhtum leidis lahenduse, siis hotelli meelest pole midagi suurt muutunud.

Liis Margna jutu järgi on olukord eriti hull, kui klubis esinevad ansamblid, sest siis muutub heli väga valjuks. «Meie kliendid käivad endiselt öösel administraatorile kurtmas, et nad ei saa magada,» põhjendas Margna seda, miks esmaspäeval jõudis linnavalitsusse uus kiri, milles hotell palub linnajuhtidel midagi ette võtta, et öörahu oleks kesklinnas tagatud.

Qclubi omaniku Riho Teinveldi hinnangul on hotelli käitumine kummastav, sest temaga polevat selle esindajad kunagi otse vestelnud. «Kompromissi leidmiseks peame teineteisega rääkima,» sõnas Teinveld ja lisas, et ta on lahenduse leidmise võimalikkuses veendunud.

Kalvi Märtini sõnul andsid ööklubi esindajad kohtumisel mõista, et üht-teist saab olukorra parandamiseks ära teha. Nimelt on võimalik suunata kõlareid teisiti ja vähendada pisut helitugevust. See aga lähebki paigast tavaliselt siis, kui tuleb ansambel, kellel on kaasas oma helitehnik.

Öörahu tuleb mõõta

Hotell apelleerib oma protestis asjaolule, et klubi rikub öörahu norme ehk nende ruumidest välja kostva heli detsibellid ületavad lubatu piire. Mais võtsid ööklubi omanikud kätte ja palusid hotellilt võimalust mõõta  hotellitubades mürataset ning siis jäi see lubatud tasemele. Hotelli ametliku seisukoha järgi pole aga sellise mõõtmise tulemused aktsepteeritavad, sest mõõtmist ei korraldanud litsentsiga firma ning ööklubi valis ise aja, millal müra mõõta.

Viljandi linnavalitsuse juristi Marko Kotsari sõnul on sellise ekspertiisi tegemiseks vaja tõepoolest sõltumatut eksperti. «Sõltumatuse tagab see, et mõlemad pooled on nõus selle ettevõttega, kes neile müra mõõtma tuleb, ega kahtlusta, et teine pool on ta justkui ära ostnud,» selgitas Kotsar.

Mürataseme mõõtmine hotellitubades on aga juristi sõnul ainus võimalus kinnitada või ümber lükata väidet, et ööklubi öörahu rikub, sest öösel lubatud detsibellide hulk on sotsiaalministri määrusega täpselt kindlaks määratud.

Teinveldi sõnul mõõdeti koos hotelli esindajaga müra just sellisel õhtul, kui klubis esines ansambel. «Heli oli täiesti lubatu piires ja bassitümps polnud kosta kõvemini kui tiksuv äratuskell,» selgitas ta. «Mille põhjal nad ütlevad, et meie rikume öörahu? Nemad pole müramõõtmist üldse tellinud.»

Märtini sõnul on tekkinud väga keeruline olukord, sest mõlemad asutused on linna seisukohast olulised, mõlemale on antud tegevusluba ning asjaolu, et neid lahutab vaid sein, muudab kahe erineva ettevõtte tegevuse äärmiselt raskeks. Riho

Teinveld on aga seisukohal, et võimatuna näiv vaidlus see siiski ei ole ning ta on veendunud, et omavahelise tiheda suhtluse kaudu on võimalik lahendus leida.

Vaidlus ööklubi võimaliku öörahu rikkumise üle ja lahenduste otsimine alles käib. Esmaspäeval arutab linnavalitsus hotelli esitatud pöördumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles