Kontroll jälgib hinna täpsust

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle lille hind on arvutatud ja ümardatud õigesti. 10 krooni eest müüdav kaup maksaks eurodes 0,639 senti. Ümardades tuleb jälgida kolmandat numbrit. Et kõnealusel juhul on see 5-st suurem ehk 9, tuleb hind ümardada 64 eurosendile.
Selle lille hind on arvutatud ja ümardatud õigesti. 10 krooni eest müüdav kaup maksaks eurodes 0,639 senti. Ümardades tuleb jälgida kolmandat numbrit. Et kõnealusel juhul on see 5-st suurem ehk 9, tuleb hind ümardada 64 eurosendile. Foto: Mikk Mihkel Vaabel / Sakala

Praegu ja järgmise kümne kuu vältel on tarbijakaitsjate üks tähtsamaid töid kontrollida, kas müüjad näitavad hindu õigesti nii kroonides kui eurodes.


Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomik selgitas, et jälgitakse kolme punkti: et hinnad oleksid välja toodud kahes vääringus; et hindade arvutamiseks oleks kasutatud õiget kurssi ning ei eksitaks ümardamise reegli vastu.

Kas hindade kroonides ja eurodes esitamise kontrollimine on teie inspektorite kõige olulisem ülesanne?

See on üks meie prioriteet. Inspektorite ülesanne on kontrollida, et järgmise aasta juuni lõpuni oleksid hinnad esitatud kauplustes täpselt nii, nagu on kehtestatud majandus- ja kommunikatsiooniministri määruses.

Kauba või teenuse eurodes avaldatud hind peab vastama tulemusele, mis saadakse, jagades kroonides avaldatud hind arvuga 15,6466. Vahetuskurssi pole lubatud ümardada. Ümberarvestatud hind tuleb ümardada sendi täpsusega kolmanda komakoha järgi.

Eelmisel nädalal ilmus «Sakalas» artikkel, milles kaks käsitööpoe pidajat rääkisid, et neile on määratud 300 krooni suurune trahv ühe või paari sendi suuruse vea eest. Kas kõik sellised eksimused toovad kaasa trahvi?

Artiklis esitatu ei vasta tõele. Suure-Jaani poes oli näiteks mõnel tootel eurohind puudu ning esines ka ümardamise vigu. Näiteks oli eurodes välja toodud hind 1.30, kuid arvutuse järgi oleks see pidanud olema 1.28. Samuti oli seal hind 239.70, kuid tegelikult oleks õige olnud 239.67. Veel oleks pidanud üks ese maksma täpselt 16 eurot, kuid kirjas oli 15.98.

Viljandis asuv käsitööpood oli õige kursi ehk 15,6466 asemel arvutanud kursiga 15,647. Sealgi olid hinnad valed. Näiteks toode, millele oli märgitud eurohind 2.80, oleks tegelikult pidanud maksma 2.77. Teise toote hind oli 8.30, ehkki see pidi olema 8.31, ja kolmanda toote hinnaks oli kirjutatud 25 eurot, ehkki arvutuse kohaselt oleks see pidanud maksma 24.93.

Jah, tõepoolest on tegemist mõne eurosendi suuruse eksimusega, aga oluline on tähele panna, et eurodes on ka 1-sendine, millega saab tulevikus maksta.

Kaupmehed on mitmel pool ümardanud hindu täisarvudeks. Miks peab hindu näitama sendi pealt õigesti?

Kõige olulisem on see, et tarbija saaks täpset infot. Praegu räägitakse palju kartusest, et euro tulek tõstab hindu, seetõttu ongi väga tähtis, et tarbija saaks hinnata võimalikku hindade muutumist. Mingit üles- või allapoole ümardamist hindu teise vääringusse arvutades olla ei tohi.

Kui inspektor kontrollib poodi ning leiab kümne toote seast neli sellist, kus hinda arvutades on sendi või paariga eksitud, siis kas sellele järgneb kohe trahv?

Kindlasti ei määrata trahvi kohe. Inspektoril on antud kaalutlemisõigus, ta saab läbi kaaluda kõik kergendavad ja raskendavad asjaolud. Oluline on see, kuidas ettevõtja käitub ja milliseid rikkumisi poes veel esineb või on varem esinenud.

Mõnikord piisab ainult tähelepanu juhtimisest ning vead parandatakse inspektori poes viibimise ajal. Samas on juhtumeid, kus vead pole parandatud ka siis, kui inspektor teeb järelkontrolli.

Kahe «Sakala» artiklis esitatud käsitööpoe osas tuleb arvestada, et tegemist oli järelkontrolliga. Esmalt kontrollis olukorda vabatahtlik tarbijakaitse ühingu esindaja, kes puudustele tähelepanu juhtis. Alles seejärel tuli inspektor kontrollima.

Kui suuri trahve inspektorid eurohindade näitamise vastu eksinutele määravad?

Maksimaalne trahv juriidilisele isikule on 30 000 krooni. Alampiiri pole seadus ette näinud. Iga väärtegu ei pruugigi lõppeda trahviga. Sageli piirdutakse hoiatusega. Ühtset karistustabelit meil pole. Maksimaalne karistus on Eestis olnud 5000 krooni.

Kas kogu selle hindade kahes vääringus õigesti esitamise kontrollimise kõrval jääb tarbijakaitse inspektoritel aega ka muude neile seatud kohustuste täitmiseks?

Kindlasti tegeleme kõigi kohustustega. Kahes vääringus hindade kontrollimine on üks osa meie igapäevasest tööst.

Tegeleme veel plaanilise järelevalve, tarbijate kaebuste lahendamise, järelepärimistele vastamise ning laekunud signaalide kontrollimisega. Oleme tööd seadnud nii, et saaksime korraga tegelda mitme asjaga. Samal ajal kui inspektor kontrollib poes või teeninduskohas hindade esitamist, saab ta jälgida ka teiste nõuete täitmist.


SEADUSRIKKUMISED

Tarbijakaitsjad on euro- ja kroonihindade ühiselt esitamist kontrollinud tänavu juulist ning jätkavad seda tuleva aasta juulini.

 JuuliAugustSeptember
Kontrollitud ettevõtteid7647281161
Seadusrikkumisi359 (47%)314 (43%)372 (28%)
Trahve kokku (kroonides)412049 94068 040

    






                  

Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles