Leegitsevast kurepesast süttisid põhurullid

Elisabeth Kungla
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetusele järgnenud päeval võis aasal näha kurgi ringi jalutamas.
Õnnetusele järgnenud päeval võis aasal näha kurgi ringi jalutamas. Foto: Merily Šmidt

Kui Vadi talus elav Indrek Paal teisipäeva pärastlõunal pilgu lauda otsas asuva elektriposti poole heitis, nägi ta, kuidas selle otsas olev kurepesa põles. Sädemed lendasid heinamaale ning süütasid seal põhupalle.

Põleng tekkis sellest, et vana kurepesa vajus elektriliinidele. Õnneks märkas Indrek Paal tulekahju varakult. Posti otsas olnud kurepesa oli põleda jõudnud umbes viis minutit, kui laiali lennanud sädemetest süttisid ümbruskonnas seisvad põhurullid ja maapind. Lehmad ja pullid, kes sama platsi peal lõunapausi pidasid, ei lasknud end tulekahjust eriti häirida, vaid jäid rahulikeks pealtvaatajateks.

Kolga-Jaani vallas Oorgu külas puhkenud põleng oli päästjate sõnul väga erandlik. Elektripostide otsa ehitatud kurepesad valmistavad muret eeskätt elektrikutele, sest need võivad põhjustada rikkeid.

Kurgede saatus jäi segaseks

Sündmuskohal viibinud vabatahtliku päästja ja vallavanema Kalev Kauri sõnul hukkus tulekahjus üks kurg. Lind leiti lõksu jäänuna pesast, mis põlengu ajal posti pidi alla vajus. «Ta oli ikka täiega surnud,» lausus Kaur kindlameelselt. Eeldatavasti oli surma põhjuseks elektrilöök.

Indrek Paali sõnul aga ei saanud surma ükski lind. Pesas oli neli noort ja üks vanem kurg. Noormees teadis rääkida, et üks kurgedest, eeldatavasti vanem, veetis liikumatult ja uimasena öö põhurullil, järgmisel päeval aga võis teda näha teiste kurgedega heinamaal jalutamas. 

Põlengujärgsel päeval oli heinamaal viis kurge. Kõige vanem neist oli teistega võrreldes tunduvalt aeglasem. Kui nooremad linnud võtsid jalgsi suuna aiamaale lehmade poole, jäi vanem neist longates maha.

Elektrilevi käiduosakonna piirkonnajuhi Jaan Niitsoo sõnul on madalpingeliinide elektripostidele rajatud kurepesad ohtlikud ja põhjustavad rikkeid, sest kurgede söövitava väljaheite tõttu võivad liinid katkeda. Et toonekure pesa on väga raske, võib elektripost murduda, enamasti aga katkevad pesa alla jäänud juhtmed. Linnud kannavad ehituse käigus pessa ka traadijuppe ja niimoodi võib tekkida juhtmetes lühis. 

Massiivne pesa võib juhtmed kokku vajutada ning selle tagajärjel tekkinud lühisest võib puhkeda tulekahju. 

Katkenud liinist hoia eemale

Jaan Niitsoo paneb inimestele südamele, et katkenud elektriliini lähedale ei tohiks mitte mingil juhul minna, sest see võib olla pinge all. Et õnnetust ennetada, on võimalik keskkonnaameti nõusolekul toonekurepesa posti otsast eemaldada. Et kured uut pesa ei ehitaks, võiks nende valikut mõjutada ja püstitada uue posti koos pesale sobiva alusega elektripostist eemale.

Elektrilevi paigaldas 2003. ja 2004. aastal liinide kõrvale kurgedele spetsiaalseid pesaaluseid ning üle poole neist võtsid linnud omaks. Pesadega liinidel on asendatud paljasjuhtmeid isoleerkaabliga ning elektrivõrgu ümberehitamise või väga ohtlike pesade puhul on taotletud nõusolekut nende eemaldamiseks.

Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo sõnul ei ole kurepesadest päästjatele erilist pahandust tekkinud. Paar aastat tagasi oli küll juhtum, kus varesed või hakid olid end korstnas sisse seadnud, ning tagajärjeks oli suitsu täis maja. Tavaliselt pälvivad linnud kiiresti inimeste tähelepanu, ahju minnakse kontrollima ning probleem on võimalik lahendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles