Päev Mulgimaal

Peeter Olesk
, Kirjandusteadlane Tähtvere mõisast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk
Peeter Olesk Foto: Elmo Riig / Sakala

ÕIETI OLIN MA Mulgimaal ühe õhtu, öö ja järgneva päeva kuni õhtupoolikuni. Alustasin Hallistest ning lõpetasin Loodis kohas, mida nimetatakse Porikülaks. Õhtu lõpu ja öö ning varahommiku veetsin Pornuse mõisa maadel, uue päeva pärastlõuna ja õhtupooliku Loodi karjamõisas.

Ilm oli ilus, öö niisamuti. Nägin mulle eraldatud toa aknast taevarannal öise Viljandi tulede kuma ja varast päikesetõusu. Ainuke, kes puudus, oli päeva algust kuulutav kukk. Oli, nagu poleks Mulgimaal (minu jaoks algab see Paistu kihelkonnast ja ulatub pikuti Laatreni) elusat kanapoegagi.

Mulgimaale kutsus mind Eesti looduskaitse seltsi August Kitzbergi nimeline osakond, palveks kõnelda Karl August Hindreyst, kes sündis Abja mõisas. Ettekanne pidi olema kell 10 hommikul, see tähendab ajal, mil Tartust liinibussiga Apja ei pääse. Jäi üle sõita kohale juba eelmiseks õhtuks ning ööbida kas Abja õpilaskodus või haiglas. Küllap oleks ka haiglas leidunud peaalune rännumehele, aga, nagu märgitud, sain omaette toa Hallistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles