Kelmikas jahikutse vallandas arutelu valdade ühinemise üle

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm aastat tagasi Viljandimaa omavalitsuste liidu 15. aastapäeval laulsid kõrvuti vallajuhid Alar Karu (vasakult), Heino Luik, Andres Rõigas, liidu büroo direktor Reevo Maidla ja Mõisaküla volikogu esimees Jorma Õigus. Nüüd on harjumuspärasesse ühislaulu tulnud uued noodid.
Kolm aastat tagasi Viljandimaa omavalitsuste liidu 15. aastapäeval laulsid kõrvuti vallajuhid Alar Karu (vasakult), Heino Luik, Andres Rõigas, liidu büroo direktor Reevo Maidla ja Mõisaküla volikogu esimees Jorma Õigus. Nüüd on harjumuspärasesse ühislaulu tulnud uued noodid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa vallad ja linnad said paari nädala eest omavalitsuste büroolt kutse pealkirjaga «Jaht Eesti moodi». Järgneva kirja toon tõotas samasugust ajaveetmist kui Vene komöödiafilmis.


Tegu oli kutsega osaleda omavalitsuste iga-aastasel ühisettevõtmisel «Sügistorm». Päevakavas seisab muu hulgas punkt «Jooksmine, roomamine, ronimine, huikumine, karjumine, rüselemine, orienteerumine, karva sügamine, toidu otsimine ehk puhas koeraelu».

Idee järgi peaks 22. ja 23. oktoobril aset leidev üritus ühendama meeldiva ajaviite mõttetööga. Seltskond omavalitsustegelasi sõidutatakse metsa, kus meeskonnad spordivad, peavad jahti, arutavad omavahel maakonna ja riigi asju ning sõlmivad sidemeid, mis kuskil kontoris nõupidamiste laua taga jääks ehk sõlmimata.
Kirja humoorikas sõnastus äratab aga mitmesuguseid mõtteid.

«Kui me oleks saatnud laiali kuivas kantseliidis pöördumise, siis vaevalt see osavõtjate arvule kasuks oleks tulnud,» põhjendas Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevdirektor Reevo Maidla stiili, mis on paljudele tuttav firmade või erakondade suvepäevakutsetest.

Karksi vallavolikogu esimees Hendrik Agur, kes mullu samal üritusel kaasa tegi, hakkas kutset saades ettevõtmise mõttekuses kahtlema. Täpsemalt selles, kas jahti Eesti moodi peab pidama tööpäeval ning maksumaksja raha eest. Samad küsimused on ta esitanud ringkirjas, mille saatis laiali kõigile kutse adressaatidele.

Arvamusvabadus

«Igaühel on õigus oma arvamuseks ning et ma täidan valla juhtimisega seotud kohustusi ühiskondlikus korras ja sada protsenti tasuta, on mul hea positsioon oma mõtete väljaütlemiseks,» viitas volikogu esimees enda sõltumatusele.

Samas rõhutas Agur, et isiklikud suhted kolleegidega omavalitsuste liidust on tal head: «Nad on väga toredad inimesed.»

Eelmainitud küsimustest aga veelgi olulisemana käis Agur välja mõtte, et omavalitsuste liidu tegevust koordineerivat bürood pole vaja üleval pidada, sest nende ülesannetega tuleks toime omavalitsused ise. «Olen veendunud, et Viljandimaa omavalitsuste liit kui institutsioon vajab muudatusi,» kirjutas Agur.

Pole pelgalt pidu

Reevo Maidla servis Hendrik Aguri pallina õhku visatud mõtted tagasi, alustades eelarvamusi tekitavast jahist.

««Sügistormis» osalemine on vabatahtlik,» seisab tema vastuses Hendrik Agurile. Tegevdirektor täpsustas, et Viljandimaa omavalitsuste liidu ühiskassast seda kinni ei maksta ja raha kogutakse registreerunud osalejatelt.

«Sakalale» rääkis Maidla, et nii humoorikas kutse kui sportlik programm on välja mõeldud just selleks, et võimalikult paljusid inimesi kaasa lööma innustada. Ta toonitas, et organisatsiooni asjadega kursis olemata ei saa reforme kavandada. «Näiteks Hendrik Agur on ametisse asumisest saadik, seega peaaegu aasta jooksul, võtnud osa vaid ühest Viljandimaa omavalitsuste liidu istungist.»

Maidla avaldas veendumust, et kohustustest, mida riik üha enam omavalitsuste kaela lükkab, ja töörutiinist üleväsinud vallajuhid ja -ametnikud vajavad vaheldust.

Ta ei nõustunud oletusega, et reede ja laupäev metsas on vaid prassing. «Pingevabadest koosolemistest saavad sageli alguse head ideed ja koostöö.»

Laagriõhtul on tema sõnul kavas arutada lahendamist vajavaid teemasid, näiteks Viljandi piirkonna ühinemist, regionaalpoliitikat ja augustitormiga sarnanevates kriisiolukordades toimetulekut. Tõsiseltvõetavat tööaega hindas Maidla reedel neljale tunnile.

Ta toonitas, et päevaplaanis olev Kaitseliidu õppus toetab samuti neid eesmärke, mis nii riik kui vallad on endale seadnud.

«Perekonna ja lähedastega seotud kohustusi ning neile pühendatud aega ei tohi tänapäeva ühiskonnas alahinnata,» põhjendas ta seda, miks ei ole kogu «Sügistorm» kavandatud puhkepäevadele.

Pärast reformi laiali

Neid argumente metsalähetuse kohta peab Hendrik Agur piisavaiks, et tülikiskumine jätta. Hoopis teine asi on omavalitsuste liiduga.

Aguri sõnul peaks Viljandimaa omavalitsuste liit võtma endale ainsa ja püha eesmärgi viia ellu valdade ühinemine ehk kohapealne haldusreform. «Pärast seda võiks liit oma tegevuse lõpetada,» on ta kindel. «Väikeste omavalitsuste suur arv ja sellega kaasnev suhteliselt suur ametnike hulk tekitab vastastikuse ringkaitse: igaüks seisab eelkõige oma positsiooni eest ning see pärsib piirkonna terviklikku arengut.»

Heaks näiteks ühinemise kasulikkusest tõi ta Suure-Jaani.

Reevo Maidla nentis, et liidu üldkoosolekutel pole ta täheldanud revolutsioonilisi meeleolusid ja kahtlustusi, nagu poleks büroo töö tulemuslik. Küll aga möönis ta, et arutusele tuleb võtta kõik ettepanekud, ka büroo laialisaatmise ja selle kohustuste rotatsiooni korras valdadele jagamise kohta.

«Luban, et teen seda Viljandimaa omavalitsuste liidu juhatuses,» lausus tegevdirektor. Ta lisas, et büroo on asunud oma elektronposti kaudu koguma ettepanekuid enda töö tõhustamiseks.

ARVAMUS

Andres Rõigas,
Halliste vallavanem

Mina arvan, et omavalitsuste bürood läheb vaja vähemalt seni, kuni Viljandimaal on rohkem kui kolm omavalitsust. Büroo kanda olevad ülesanded käiks praegu valdadele üle jõu.

Kui rääkida rotatsiooni korras kohustuste jagamisest, võiks ju ka omavalitsuse juhtimist samal põhimõttel volikogu liikmete vahel jagada, ent on selge, et selline süsteem ei toimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles