Jahi ja koostöö tõlgendus sõltub vaatenurgast ja valimistest

, Viljandimaa omavalitsuste liidu büroo tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reevo Maidla
Reevo Maidla Foto: Elmo Riig / Sakala

KÕIK mehed teavad, mis tunne on saada palliga kõige tundlikumasse kohta. Naised peavad seda üksnes ette kujutama.

Umbes samasugune tunne valdas mind ja ilmselt ka paljusid teisi iga päev Viljandimaa arendamise nimel töötavaid aktiivseid inimesi, kuuldes uudist, et Viljandimaa omavalitsuste liidu korraldatava jahi teema on seatud valimistõlla ette.

Kuidas teisiti tõlgendada seda, et veel aasta tagasi samal ettevõtmisel kaasa teinud mees hakkab tänavu, viis kuud enne valimisi nägema asju sootuks uues valguses.

Tänasest «Sakalast» saab jälle lugeda, et saksad sõidutatakse metsa, kus nad spordivad, ilmselt ka tulistavad ja kui jääb aega, teevad ehk ka midagi kasulikku. Võib-olla...

Ja justkui kogemata ilmuvad teksti valimispropagandast juba tuttavad väljendid «maksumaksja raha eest», «on vaja reorganiseerida», «haldusreform», «vastastikune ringkaitse», «oma positsiooni hoidmine», «pärsib arengut».

Minu arvates on see otsene solvang tublide inimeste tööle ja neile, kes eelmainitud on ametisse valinud.

VILJANDIMAAL on haldusterritoriaalse reformiga tegeldud aastaid — peale selle, et on välja töötatud hulk kavu, mille tulemus on olnud Abja, Karksi ja Suure-Jaani ühinemine. Seda on otsustanud inimesed kohapeal, volikogudes. Praegu valmistatakse ette Viljandi piirkonna nelja valla liitumist. Läbirääkimised käivad.

Sellistes protsessides ei saa keegi teine tulla vahele ja öelda: «Teie seal peate ühinema, sest muidu pidurdate arengut ja hoiate sooja kohta kinni. Ning üldse: meie siin Tallinnas teame paremini, mis teile hea on.»

Meil Viljandimaal kehtib demokraatia, me austame seda ega salli kaugelt näpuga vibutamist. Kui keegi tahab aidata, siis tulgu ja löögu käed külge!

Seega tahan teha Viljandimaa omavalitsuste liidu poolt inimestele üleskutse: avaldage oma head mõtted volikogudes, et Eesti elu saaks parem, kuid ärge tehke seda odava kuulsuse nimel ajaleheveergudel.

«INIMKONNA ajalugu on eelkõige jahipidamise ajalugu.» Nii on väitnud Bambergi ülikooli professor Sigrid Schwenk. Neile, kes jahipidamist natukegi tunnevad, on ilmselt liiast seletada, et see on rituaal, mille kaudu arenevad nii inimestevaheline koostöö kui suhtlusvõrgustikud.

Just uusi ideid ja koostööd me lähemegi metsa taga ajama. Tehes Viljandimaa valdade ja linnade vahel koostööd, saame seekord ühtlasi kuulda mõtteid Saksamaa haldusreformi kohta. Seda võimalust on juba ammu oodanud tänavu kõnealusel ettevõtmisel osalev Fürstenau piirkonna esindus. Sealse ühinenud omavalitsuse liige soovib pärast jahti mitteametlikus õhustikus rääkida oma kogemustest.

LÕPETUSEKS natuke ka Viljandimaa omavalitsuste liidu (VOL) «mõttetust» büroost, kelle töö võiks ära teha rotatsiooni korras, nagu selgub juba mainitud artiklist. VOL on olnud algataja, eestvedaja ning sageli ka otsese elluviijana seotud paljude Viljandimaa arengutega.

Need ülesanded on meile andnud omavalitsused ise ja peamiselt põhjusega, et neid ühiselt teha on odavam, kvaliteetsem või mõistlikum. Nimetagem neid omavalitsuslike ülesannete äärteks. Kui neid ääri ei kataks liit, ei teeks seda tõenäoliselt keegi.

Alustan maakondlikust projektitööst, tuues ära viimase aasta olulisemad tegevused: sisehindamise koolitusprojekti koostamine ja elluviimine; Viljandimaa I—VI klassi lapsi haarava keskkonnahariduse kolm aastat kestva projekti elluviimine; omavalitsusjuhtide arenguprogramm; omavalitsuste koostöökoolitus.

Lisan sihtasutusega Lõuna-Eesti turism ja Läti Vidzeme regiooniga ettevõetud koostööprojekti. Selle tulemusena loodi Tour de LatEst turismikoridor, mis läbib Viljandimaal Viiratsit, Viljandit, Pärstit, Paistut ja Tarvastut. Mainin veel projekti «Roheline Tee» ja sotsiaalprojekti «Vaesuse vastu».

ÜHINE büroo korraldab kogu Viljandimaa omavalitsuste dokumendihaldust. Meie kanda on Viljandimaa turismiinfo keskuse majandamine ja rekonstrueerimine. Osaleme universaalse kodulehe haldussüsteemi loomisel, et kodanikul oleks võimalikult lihtne saada kohapeal toimuva kohta kätte kogu informatsioon.

Korraldame maakonna spordi- ja kultuuripidu «Sakala mängud» ning uute õpetajate ja heade õpitulemustega laste vastuvõttu. Oleme teinud peaaegu kõigile omavalitsuste ametnikele koolitusi ja õppepäevi. Meil on olnud oluline roll sihtasutuse Perekodu ellukutsumisel. Nimetatud sihtasutus võtab suure tõenäosusega riigilt üle vanemliku hooleta laste hoiu.

Hoiame häid suhted Viljandi maavalitsuse ja teiste institutsioonidega, et tagada maakonna tasakaalustatud areng. Kogume ainesektsioonide ja õpilasürituste tarvis raha. Osaleme vigastuste ennetamise koostöögrupis, et Viljandimaal juhtuks vähem õnnetusi.

Igal aastal korraldatakse omavalitsuste ühisrahastusel sadu kultuuri- ja spordiüritusi, samuti toetame noorsootegevuse ja sotsiaalvaldkonna maakondlikke ühendusi.

Nimekirja võiks jätkata, kuid parema ülevaate saavad kõik Viljandimaa volikogud, kutsudes mind koostööst rääkima.

KAKS asja on kindlad! Esiteks: kui omavalitsustelt ei koguta raha maakondlikeks ettevõtmisteks, jääb enamik eespool nimetatud sündmusi ja tegevusi ajalukku.

Teiseks võin lubada, et «mõttetu ja oma tooli soendav» omavalitsuste liit saadetakse tõepoolest laiali, kui kõik omavalitsused ühinevad.

Hea Viljandimaa rahvas, mul on kahju, et peale kõige selle edasiviiva ja positiivse, mida rahva nimel teevad demokraatlikult valitud juhid ja ametnikud, peavad nad tegelema ka populismi, silmakirjalikkuse, halvustava suhtumise ja omakasu tõrjumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles