Mees tahab teeperve parandamises õigust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunis näitas Kalev Harjo, kui lähedale on kraaviperv teele murenenud. Nüüd kurtis ta, et perve pole ikka korda tehtud.
Juunis näitas Kalev Harjo, kui lähedale on kraaviperv teele murenenud. Nüüd kurtis ta, et perve pole ikka korda tehtud. Foto: Elmo Riig

Aastaid teeperve kindlustamises tõde ja õigust otsinud taluperemehe ponnistusi näib kroonivat edu, sest naabruses toimetav ühistu lubab töö ära teha.

Suure-Jaani vallas Epra külas elaval Kalev Harjol ei jäänud oma sõnul muud üle kui ajakirjandus appi kutsuda. Läinud suve hakul näitas ta, kuidas kraavikallas on tee kõrval ühest kohast vajuma hakanud ning jõudnud ajapikku tee äärde välja.

«Teed kasutab koos minuga neli peret,» lausus ta. «Kardan, et ühel päeval vajub suur prügiauto kraavi kummuli. Pöördusin valla poole, kuid sealt vastati, et omavalitsus ei saa aidata, sest tegu on eramaa ja erateega.»

Samas tunnistas Harjo, et tema taluni saab ka teistkaudu, kuid siis tuleb 600 meetri  asemel sõita 2,5 kilomeetrit.

Mitu aastat jagelemist

Kalev Harjo kinnitust mööda pole probleem äsja tekkinud. Ta on laguneva kraaviperve asjus võitlust pidanud juba aastaid ning viimase paari aastaga on olukord eriti hulluks läinud.

Samas pole ainult üht osalist, kellega Harjo vägikaigast veaks. Tee kõrval on maa, mida rendib eraisikult Sürgavere põllumajandusühistu. Tee ise kuulub teisele eraisikule. Harjo on kõigiga rääkinud ja tema sõnul on kõik ka nõus, et kraaviperv tuleks korda teha. Aga kes teeks?

Harjo on seda meelt, et kraavi peaks korrastama ühistu, sest ühistu hooldada on tee ääres asuv kuivenduskaev ja tee alt teisele poole kraavi kulgev äravoolutoru.

«Ega ühistu vaidle vastu, vaid lubab töö ära teha. Aga ainult lubab, juba aastaid!» pahandas ta.

Suve hakul võttis ühistu siiski kätte, korrastas kuivenduskaevu ja vahetas kraavi all kulgeva ummistunud äravoolutoru uue vastu. Kraaviperv jäi siis kindlustamata.
Eratee omanik Ülar Lehiste ütleb, et temagi teada on ühistu lubanud kõnealuse mure lahendada.

«Muidugi võiksin ka mina kraavi korda teha, aga mul pole kruusa kuskilt niisama võtta,» lausub ta. «Minul endal seda teed vaja ei lähe. Ma võiksin selle üldse kinni panna.»

Ühistu: teeme ära!

Sürgavere põllumajandusühistu esimees Aarne Ots kinnitas, et ühistu teeb kraaviperve korda.

«Täidame vajunud koha oktoobrikuus ära,» lubas ta. «Tee asub küll teisel kinnistul, aga võtame töö ette. Ühistu najal elab kogu see piirkond.»

Küsimuse peale, miks on ühistu lubadused Kalev Harjole seni vaid lubadusteks jäänud, vastas Ots, et kuivendus­kraav tehti ju korda ja pandi tee alla uus toru.

«Tegelikult pole ühistu kohustatud kraavikallast korda tegema,» märkis ta. «Kui mina elaksin seal, oleksin ise labidaga kraavi täis visanud. Tänapäeval on nii, et ikka peab töö ära tegema keegi teine, kas siis ühistu või vald või lausa riik, aga samas pannakse silt üles, et eravaldus.»

Ots viskas kivi Harjo kapsaaeda, rääkides, et too oli oma kinnistu eravalduse sildiga tähistanud ja sellest hoolimata ühistult talvist teehoolet nõudnud. «Eramaade ja -teede sildistamise ning liikluse takistamisega on mõnel pool vähe imelikuks mindud,» lisas Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles