Ajateenistusele eelneb uus katse stratosfääris hambapastat teha

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et tuul heeliumiga täidetavat ilmavaatlusõhupalli liialt ei tuuseldaks, pidi 23. mai ennelõunal seda korraga kinni hoidma vähemalt kuus kätepaari.
Et tuul heeliumiga täidetavat ilmavaatlusõhupalli liialt ei tuuseldaks, pidi 23. mai ennelõunal seda korraga kinni hoidma vähemalt kuus kätepaari. Foto: Elmo Riig / Sakala

23. mai hommikul Kikka golfiplatsil kõleda kevadtuulega võideldes hiiglasliku õhupalli 5000 liitri heeliumiga täitnud noored teevad seda homme jälle – seekord paremale õnnele ja ilmale lootma jäädes.

Et toona palli kinni hoida, seisid StratosChemi meeskonnaliikmed ja nende sõbrad suurel presendil sokkide väel, kummikindad käes. Kuigi palli täitumine võttis aega tunde, lõhkes see umbes poolteist tundi pärast lendulaskmist

ootamatult 22 175 meetri kõrgusel. Esimese stratosfääris tehtava keemiakatse õnnestumiseks ilmavaatlusõhupalli külge kinnitatud konteineri pardal oleks õhupall pidanud vähemalt 30 kilomeetri kõrgusele lendama.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles