Sendine viga tõi müüjatele 300 krooni suuruse trahvi

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kesklinnas kunagises aadlipreilide pansionaadis käsitöökauplust pidav Tiiu Sild eksis hindu ümber arvutades paari sendiga ja näitas eurodes hinda pisemana. Selle eest pidi ta riigile 300 krooni trahvi maksma.
Viljandi kesklinnas kunagises aadlipreilide pansionaadis käsitöökauplust pidav Tiiu Sild eksis hindu ümber arvutades paari sendiga ja näitas eurodes hinda pisemana. Selle eest pidi ta riigile 300 krooni trahvi maksma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaks käsitööpoodnikku, kes olid kauba hinda kroonides ja eurodes näidates ühe sendiga eksinud, pidid selle eest riigile 300 krooni trahvi maksma. Sama suur on halvematel aegadel pisipoe kolme päeva käive.



Suure-Jaani käsitööpoe omanik Maive Ottas arvas, et see võis olla eksitus arvutamisel või lihtne näpuviga, mille tagajärjel oli kolmel tootel hind ühe eurosendi võrra vale.

Kui Suure-Jaanis olid hinnad märgitud nii, et eurodes müües oleks kaupmees saanud 15,6 Eesti senti lisatulu, siis Viljandis aadlipreilide pansionaadi hoone pisikeses nurgakambris tegutsev poodnik Tiiu Sild oleks saanud sama palju kahju. Mõlemad kaupmehed pidid teisipäeval riigile maksma 300 krooni.

Kontrollivad inspektorid ja vabatahtlikud

Tarbijakaitseameti Viljandimaa peainspektori Aivar Rosma sõnul pole seaduse järgi mingit vahet, kas ümardamisel on eksitud sendiga üles või alla, sest hind peab olema täpne. Hindade avaldamist on kontrollitud juulist alates ning augustist on rikkumise tuvastamisele järgnenud väärteoprotokoll.

Augustis kontrolliti seitset kauplust. Rikkumisi leiti kahes ning trahvi tehti kokku 600 krooni eest. Septembris kontrolliti 26 kauplust ning teenindus- ja toitlustusettevõtet. 15 ettevõtet, kus rikkumisi leiti, said kokku 7300 krooni trahvi.

Enne kui inspektor poodidesse trahve määrama jõudis, käis mõlemas kaupluses tarbijakaitse ühingu esindaja. Tema trahve ei teinud, ainult arvutas ja kontrollis, kuidas krooni- ja eurohinnad klapivad.

Vabatahtlikud vaatlesid Viljandimaal hindu 11 vallas ja kolmes linnas  95 ettevõtja juures. Rikkumisi avastati 29 juhul. Kui inspektor järelkontrolli tegi, polnud kaheksa ettevõtet suutnud vigu parandada ja said seetõttu trahvi.

Suure-Jaani käsitööpoes kontrollis vabatahtlik tarbijakaitsja kümne müügil olnud eseme hinda. Neli neist olid korras ning kolmel juhul oli arvutades eksitud sendiga üles- ja kolmel sendiga allapoole. Lahkudes oli poepidajale tundmatuks jäänud naine soovitanud hinnad kindlasti korda seada, sest oktoobrist pidi algama selline kontroll, mille järel määratakse trahve.

Müüja ei jõudnud

Maive Ottas üritaski hindu pisitasa õigeks seada, kuid jäi ajahätta. 29. septembril vahetult enne sulgemist müüs Ottas viimasele kliendile just tõmblukku, kui poodi astus tarbijakaitseameti inspektor Aivar Rosma.

Lühikese vaatluse järel leidis Rosma poest kolm toodet, mille hind oli valesti arvutatud, ning Suure-Jaani poodnik sai korralduse ilmuda tarbijakaitsja Viljandi büroosse. «Lahkudes kinnitas ta, et pahandus on suur ja trahv tuleb,» meenutas Ottas. 300-kroonise trahvikviitungi sai poodnik sel teisipäeval.

Tiiu Silla lugu oli veidi teistsugune. Tema juures käis tarbijakaitse ühingu esindaja, kes lahkudes olevat kinnitanud, et kõik on korras. Nädalapäevad hiljem poekese üle vaadanud inspektor polnud hindadega aga üldse rahul. Eksimused olid Silla väitel olnud ühe või kahe sendi suurused.

Viljandlanna inspektori tegevuse üle ei kurtnud ning leidis, et kui eksimus oli, tuleb selle eest ka karistust kanda.

Praeguseks on Sild kõikidelt lipikutelt eurohinnad ära lõiganud ja pannud poodi üles tabeli, kust igaüks saab uurida, kui palju üks või teine toode võiks eurodes maksta. «Inspektor jäi sellega rahule,» lausus ta.

Hinnasilte polnud aga sugugi lihtne muuta, sest ka pisikes toas asuvasse poodi mahub üle tuhande asja.

ARVUTUS

Hindu kroonidest eurodesse arvutades tuleb ümardamisel arvesse võtta kolmas koht pärast koma.

• Kui tehte tulemus on näiteks 2 eurot ja 24,49 senti, peab hind eurodes olema 2.24.

• Kui see on näiteks 2 eurot ja 24,50 senti, peab hind eurodes olema 2.25.

• Tarbikaitseamet soovitab hindade arvutamiseks kasutada oma kodulehel paiknevat eurokalkulaatorit.

Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles