Päike tõuseb koos Arvo Pärdiga

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabasaarel esineb soo-orkester koos solistidega.
Rabasaarel esineb soo-orkester koos solistidega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jaanilaupäeva koidu eel kell 3 algab Hüpassaare rabas päikesetõusukontsert. Seekord kannab see pealkirja «Arvo Pärt ja tema «Fratres»» ning kuulajate ette jõuab Arvo Pärdi looming dirigent Toomas Vavilovi juhatusel.

Päikesetõusukontsert kuulub heliloojatele Kappidele pühendatud Suure-Jaani muusikafestivali kavva.

Nagu ikka saab festivalil kuulata ka Eesti riiklikku sümfooniaorkestrit, keda täna kell 19 juhatab Darrell Ang, külalisdirigent Singapurist.

Homme kell 17 esineb Suure-Jaani laululaval ansambel Jäääär.

Päikesetõusukontserdi Hüpassaare rabas juhatab sisse filmiöö Mart Saare majamuuseumis. Suveöös linastuvad Eesti rahvusringhäälingu arhiivist just festivaliks välja otsitud dokumentaalfilmid Arvo Pärdist ja Eugen Kapist. Filmiga «Audirigent» tehakse sügav kummardus maestro Roman Toile, kes 18. juunil tähistas 99. sünnipäeva.

Festivali kunstiline juht Andres Uibo peab päikesetõusukontserti üheks erilisemaks festivaliürituseks. «Sel aastal on kohale kutsutud soo-orkester ja palju soliste, modereerija on Külli Teetamm Linnateatrist. Dirigent Toomas Vavilovi käe all pannakse raba helisema. Sel aastal on väga eriline kontsert, sest kunagi varem pole Arvo Pärdi loomingut rabas esitatud.»

Tänavu 18-aastaseks saavat Suure-Jaani muusikafestivali korraldatakse 1998. aastast alates. Suure-Jaani on oma asukoha ja rikkaliku kultuuripärandi tõttu sobiv paik suvisteks kultuuriüritusteks. Sellist kultuuri kontsentratsiooni ei leia me kuskilt mujalt. Heliloojad ja muusikud Artur Kapp, Villem Kapp, Eugen Kapp, Mart Saar ja Julius Vaks, maalikunstnik Johann Köler ja naivist Paul Kondas – need on vaid mõned Suure-Jaani kandist pärit suurmehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles