Maanteeameti e-teeninduses saab taotleda juhiluba ja registreeruda eksamitele

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõidukite registreerimine ja juhilubade vahetus
Sõidukite registreerimine ja juhilubade vahetus Foto: Dmitri Kotjuh

Käesolevast nädalast saab maanteeameti e-teeninduses taotleda esmast juhiluba ja registreerida end B-kategooria eksamitele.

«Maanteeamet peab tähtsaks klientide aega ja mugavust, mistõttu soovime e-teenindusega näidata, kui lihtsalt võib riigiga asju ajada,» selgitas maanteeameti peadirektori asetäitja Lauri Lugna. Kui teenindusbüroos võivad eespool mainitud toimingud võtta umbes poolteist tundi, siis e-teeninduses saab need ära teha paari minutiga.

Esmast juhiluba saab e-teeninduses taotleda vähemalt 18-aastane isik, kes on autokoolis edukalt läbinud esmaõppe algastme koolituse ja kellel puuduvad kehtivad karistused liiklusväärteo või -süüteo eest. Näiteks võib esmase juhiloa taotlemist takistada varasem vahelejäämine mootorsõiduki juhtimisõiguseta juhtimisel, kiiruse ületamisel või joobes juhtimisel. Lisaks peavad taotlejal olema täidetud esmase juhiloa üldtingimused ehk tal peab olema kehtiv tervisetõend, elektrooniline foto ja digiallkiri ning rahvastikuregistrijärgne alaline elukoht Eestis.

Andmed autokooli lõpetamisest jõuavad maanteeameti andmebaasi kümne minuti jooksul pärast andmete sisestamist autokoolis. Seega saab esmast juhiluba taotlema hakata juba samal päeval, kui autokool lõpetati.

Esmast juhiluba taotledes on võimalik end e-teeninduses registreerida ka B-kategooria teooria- ja sõidueksamile. Teooriaeksami aega saab broneerida kuni kaks kuud ette, sõidueksami aja saab valida kohe pärast teooriaeksami edukat sooritamist.

Maanteeamet soovitab eksamile registreeruda võimalikult vara, sest ootejärjekorrad võivad suvel ulatuda kuni paari nädalani.

E-teeninduses on esmase juhiloa väljastamise riigilõiv 20 protsenti soodsam kui teenindusbüroos, vastavalt siis 26 ja 20 eurot.  Lisaks tuleb tasuda riigilõiv nii teooria- kui sõidueksami sooritamise eest: vastavalt 26 ja 40 eurot. 

Esmase juhiloa kättesaamiseks soovitab maanteeamet valida postiteenuse, millega jõuab uus juhiluba postkasti juba kolme päeva jooksul.

2014. aastal väljastas maanteeamet peaaegu 15 000 esmast juhiluba. Samas tehti B-kategooria teooriaeksameid rohkem kui 20 000 ja sõidueksameid peaaegu 27 000 korral.

Maanteeameti e-teenindus on leitav veebiaadressil eteenindus.mnt.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles