Konflikti käik viis Jakobsoni kooli direktori lahkumiseni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikaaegne Viljandi Jakobsoni kooli direktor Eero Järvekülg otsustas ameti maha panna ja pensionile minna.
Pikaaegne Viljandi Jakobsoni kooli direktor Eero Järvekülg otsustas ameti maha panna ja pensionile minna. Foto: Marko Saarm / Sakala

Vaidlused Viljandi Jakobsoni kooli arengukava ümber ja kooli sisepinged tipnesid üleeile, kui kauaaegne direktor Eero Järvekülg viis linnavalitsusse lahkumisavalduse ja otsustas pensionile minna.

Eero Järvekülje sõnul oli tal plaan paari aasta jooksul pensionile jääda juba varem, aga nüüd andsid selleks tõuke kerkinud pinged.

«Lühivastus oleks selline, et mul ei ole seesmist ega välist motivatsiooni antud tingimustes edasi töötada,» põhjendas Järvekülg oma otsust. «Ja koolil on niimoodi lihtsam edasi minna.»

Ta kinnitas, et otsuse taga võib näha ka hoolekogu arvamusavaldusi ja ettevõtmisi. «See kiirendas protsessi oluliselt.»

Linnavalitsus oli juba astunud samme, et koolijuhti ja hoolekogu lepitada, ning pidas isegi vastavasisulisi koosolekuid. Seega tuli Viljandi linnapeale Ando Kivibergile Eero Järvekülje otsus üllatusena. «Me olime keset lepitusprotsessi,» nentis ta. «Ühest küljest on kahju, et see pooleli jääb, aga teisest küljest tuleb austada direktori otsust. Tõenäoliselt ta tundis, et pinged selle loo ümber on liialt suured, ja ilmselt ta ei soovinud nende liiga pikka jätkumist. Linnavalitsus tahtis konflikti mõistlikku lahenemist.»

Soovitused järgmisele juhile

Ando Kivibergi sõnutsi tuleb linnavalitsusel võimalikult kiiresti välja kuulutada konkurss Jakobsoni koolile uue direktori leidmiseks. «Peame kuulutuse panema juba järgmisse Õpetajate Lehte,» ütles ta ja lisas, et tahavad vabanevat koolijuhi ametikohta reklaamida ka teiste kanalite kaudu.

«Otsime võimalikult head koolijuhti, kes vastaks Jakobsoni kooli vajadustele ja aitaks korraldada parima võimaliku hariduse andmist. Kool ei saa juhita jääda ning kindlasti tuleb ka kooli hoolekogu ja selle koosseisu küsimust edasi vaadata. Peame tagama uuele juhile töörahu ja konstruktiivse koostöö.»

Eero Järvekülg ütles, et ta ei oska arvata, kes võiks vabanevale kohale kandideerida, kuid märkis, et ta on ühele inimesele teinud ettepaneku seda kaaluda. «Peaasi et uus juht näeks, et kollektiiv on teinud kena tööd ning mitmes asjas on kujunemas positiivsed alged ja süsteemid. Lõhkuda ja nullist üles ehitada oleks ebaotstarbekas.»

Tükikesed ajakäigust

Eero Järvekülg on veendunud, et kooli annab ta üle heas korras. «Seda näitasid ka viimased rahuloluküsitlused,» ütles ta. «Lihtsalt antud situatsioonis ei ole mul võimalik koolijuhi ülesandeid vajaminevas mahus täita. Mul ei ole mandaati. Minu sisuline mandaat on vähenenud.»

Direktor kinnitas, et ta üritab teha kõik, et järgmisele juhile kool sujuvalt üle anda. «Ma lähen rahuliku südamega,» lausus ta ja lisas, et kooli töötajaskond on kevadiste rünnakute tõttu tugevnenud ja ühtsemaks muutunud ning saab raskustega päris hästi hakkama. Järvekülje sõnul on personali hulgast tulnud sõnumeid, et ta võiks veel jätkata. Teisalt mõistetakse tema põhjendusi ja toetatakse tema otsust.

Eero Järvekülg nentis, et Viljandis on väga head, eripäradega universaalkoolid, kes täidavad oma ülesandeid päris korralikult. «Me oleme leidnud oma uued, kõige tähtsamad eesmärgid.»

Teadupärast kerkis konflikt kooli hoolekogu ja linnavalitsuse vahel avalikkuse ette juba aprillis. Juhile pandi pahaks kehva arengukava ja koolis valitsevaid sisepingeid ning nõuti tema tagandamist. Nädal pärast seda olnud kooli üldkoosolekul ei toetanud lapsevanemad hoolekogu ettepanekut Järvekülg kohalt vabastada. Nõuti hoopis, et hoolekogu paluks direktorilt vabandust ning algatataks arutelu hoolekogu koosseisu ja mandaadi üle.

Juunis tuli linnavalitsusest teade, et koolijuhti ametist ei vabastata ja hoolekogu välja ei vahetata, vaid püütakse kaht võitlevat poolt lepitada.

Eero Järvekülg on töötanud Jakobsoni kooli direktorina juba 1997. aasta jaanuarist ning tema viimane tööpäev on selle aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles