Jämejala kliinik kutsub vaimse tervise nädalal külla

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

10. oktoobril on rahvusvaheline vaimse tervise päev. Paar päeva varem, 7. oktoobril ootab Jämejala psühhiaatriakliinik huvilisi haiglaga tutvuma.


Psühhiaatriakliiniku tegevuste juht Urve Tõnisson ütles, et külastuspäevi on korraldatud varemgi, kuid mitte kõnealuse päeva puhul.

Üritusel on võimalik saada ülevaade psühhiaatriahaigla tööst, käia polikliinikus, vastuvõtuosakonnas ja tegevusmajas, vaadata kultuurimajas väljapandud näitust ning teha ringkäik pargis. Uudistamist jätkub paariks tunniks.

Korraldajad paluvad huvilistel koguneda kella 11-ks administratsiooni maja ette.

Haiglaperele mõeldud üritusi jätkub Jämejala kliinikus terveks nädalaks.

Ülemaailmset vaimse tervise päeva on tähistatud 1996. aastast, et valdkonna spetsialistide eestvedamisel anda inimestele teada ohtudest ja abisaamise võimalustest.

Tõnissoni sõnul ei kipu eestlased oma psüühilisi hädasid tunnistama ega pöördu nendega arsti poole, sest on kujunenud hoiak, et igaüks peab ise endaga toime tulema. «Psüühilised haigused kipuvad korduma,» rääkis ta. «Kui mujal maailmas pannakse rõhku haiguse õigeaegsele diagnoosimisele, ravile ja taastumisele, siis meil tuleb paraku sageli tegelda hiliste tagajärgedega, mida õigeaegse abi korral oleks ennetada andnud.»

Kaks aastat pärast seda, kui vaimse tervise päeva tavale oli alus pandud, hakati igal aastal keskenduma kindlale teemale. Luubi all on olnud psüühilised haigused ja enesetapud ning eri kultuuride mõjud. Tänavu on teema «Vaimne tervis ja pikaajaline haigus: jätkuva ja integreeritud hoolduse vajadus».

Eestis on üks suuremaid ettevõtmisi kõnealuse nädala reedel Tallinna ülikoolis  peetav esimene suur vaimse tervise mess «Tõrjumisest kaasamiseni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles