Pikim päevalill küündis kõrgustesse Viiratsi vallas

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu kasvatas pikima päevalille Viiratsi vallas elav Aksel Kähr.
Tänavu kasvatas pikima päevalille Viiratsi vallas elav Aksel Kähr. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Selle sügise kõige pikema päevalille võistluse võidulill sirgus Viiratsi vallas Aksel Kähri koduõuel.


Vardja külas ühes abikaasa Heljuga elav Aksel Kähr andis oma hiigeltaimest teada eelmise nädala lõpul. «Sakala» päevalilletoimkond käis esmaspäeval rekordit fikseerimas: lille vars kuni õisikuni oli pikk 4 meetrit ja 76 sentimeetrit.

Esmaspäeval oli ühtlasi viimane võimalus pikast päevalillest võistluse tarvis teada anda. Et rohkem teateid ei laekunud, tunnistas toimetus võitjaks Aksel Kähri päevalille.

Teise koha sai Tiina Nõgesmaa hoole all Pärsti vallas Ramsil kasvanud päevalill, mis püsis pikalt liidripositsioonil. Selle varre kõige pikema haru pikkus oli kuni pisikese õisikuni 4 meetrit ja 58 sentimeetrit.

Kolmandaks jäi Raplamaal Vigala vallas Uuesoopa talus Jaan Imatovi käe all kasvanud päevalill, mille oli pikkust 4 meetrit ja 45 sentimeetrit.

Toimetus võistlust Viljandimaaga ei piiranud, sestap laekus paar teadet kõrge päevalille kohta ka mujalt.

Vaid vesi ja toed

Aksel Kähr rääkis, et on päevalilli kasvatanud üle kümne aasta, aga mitte kunagi pole ükski neist nõnda kõrgele küündinud. Enamasti on taimedel jaks lõppenud kahe  meetri piirimail.

Tänavu läks Kähri aias kasvama kuus päevalille. Peremehe sõnul hakkas rekordtaim pikkust viskama kesksuvel ja teised ei suutnud talle järele kasvada. Nii jäi järgmine lill mehega ühte kasvu ja lühim ei ulatunud poolteisest meetrist kõrgemale.

Erilist hoolt Kähr enda jutu järgi päevalillede eest ei kandnud. Taimed said vett, hiljem pani ta hiiglasele tugesid ning kaksas ära pool tosinat kõrvalharu.

Pika redeli abil sidus Kähr õisiku alla mõõdulindi, et lille kasvamist täpsemalt jälgida. Võistluse reeglite järgi võeti lill siiski maapinnalt maha ja mõõdeti mööda vart kohani õisiku all, kus vars silmanähtavalt laienes.

«See oli tore üllatus,» jäi Kähr hiiglasega rahule. «Järgmisel aastal paneme jälle seemned mulda. Eks näis, mis siis saab.»

Senised rekordid

«Eesti entsüklopeedia» andmeil võib päevalille vars kasvada viie meetri pikkuseks.

1997. aastal langetati ning mõõdeti ajakirjaniku juuresolekul üle Tartumaal Mäksa vallas kasvanud päevalill, mille vars ulatus 5 meetri ja 10 sentimeetrini. Üksnes kasvataja enda jutu põhjal on Eestis kasvanud sellestki veidi kõrgemaid päevalilli.

Mujal maailmas on päevalilled küündinud märksa kõrgemale. USA rahvuslik päevalilleassotsiatsioon ja internetipõhine lilleentsüklopeedia «The Flower Expert» viitavad oma kodulehel «Guinnessi rekordite raamatule», mille järgi ulatus maailma pikim päevalill 7 meetri ja 76 sentimeetrini ning kasvas Hollandis. Pole täpsustatud, kas mõõdeti ainult vart või lille koos õisikuga.

Internetiavarustest võib leida kinnitamata andmeid isegi pikemate päevalillede kohta.
Eelnimetatud lilleentsüklopeedia märgib Guinnessi rekorditele viidates, et pisim täiskasvanud päevalill oli 5,6 sentimeetri kõrgune.

AUHIND

Päevalillevõistluse võitjat ootab auhind.

• Ajakirjaniku juuresolekul langetatud ja üle mõõdetud pikima varre või varreharuga päevalille omanikule kingib osaühing Floreas Viljandi Musta tee aiandist 500 krooni eest dekoratiivtaimi.
• Võitja valib endale sobivad taimed ise välja.

Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles